Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan najoštrije osudio teroristički napad u Surucu

erdogan1

U Turskoj Republici Sjeverni Kipar (TRSK) danas se obilježava Dan mira i slobode u znak sjećanja na 41. godišnjicu od Mirovne intervencije Turske, a tim povodom u posjetu Sjevernom Kipru doputovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je ovom prilikom najoštrije osudio današnji teroristički napad u južnom turskom gradu Surucu u blizini sirijske granice.

„Danas oko 13 sati je poginulo 28, a ranjen veliki broj naših sunarodnjaka u Surucu kod Sanliurfe. To nas je zavilo u duboku tugu. U svoje ime i u ime nacije najoštrije osuđujem i proklinjem počinioce tog divljačkog čina, Terorizam se mora proklinjati odakle god da dolazi, on nema ni vjeru, ni naciju, ni rasu, niti državu. Uvijek smo isticali da se protiv terorizma mora voditi međunarodna borba. “, poručio je turski predsjednik Erdogan.

U jakoj eksploziji u dvorištu Kulturnog centra u Surucu poginulo je najmanje 28, a ranjeno blizu 100 osoba, saopćilo je ranije tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske.

Nacionalni praznik Dan mira i slobode se u Turskoj Republici Sjeverni Kipar obilježava povodom sjećanja na tursku mirovnu intervenciju kojom je zaustavila nasilje kiparskih Grka nad turskom zajednicom na sjevernom dijelu otoka.