Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski predsjednik

Erdogan: Naredba za Khashoggijevo ubistvo došla s vrha saudijske vlasti

erdogan

Znamo da su počinitelji među osamnaest osumnjičenih koje drži Saudijska Arabija, kaže Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je naredba za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija došla “s vrha saudijske vlasti”, ali je ujedno izuzeo kralja Salmana od svake odgovornosti, u napisu objavljenom u Washington Postu.

“Htio bih istaknuti da Turska i Saudijska Arabija održavaju prijateljske veze”, dodao je Erdogan. “Nipošto ne vjerujem da je kralj Salman, čuvar svetih džamija, naredio pucanj u Khashoggija”, rekao je.

Ubistvo saudijskog novinara, kritičara režima u Rijadu i saradnika Washington Posta, bacilo je sjenu na ugled sunitske monarhije a napose na prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji zapravo obnaša vlast.

Ubijen u Konzulatu

Jamal Khashoggi je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, kamo je došao radi administrativnih formalnosti za vjenčanje.

“Znamo da su počinitelji među osamnaest osumnjičenih koje drži Saudijska Arabija. Znamo i da su te osobe došle kako bi izvršile naredbu koju su dobile: ubiti Khashoggija i otići. Na kraju, znamo da je naredba za Khashoggijevo ubistvo došla s vrha saudijske vlasti”, napisao je turski predsjednik u Washington Postu.

Nešto ranije u petak zaručnica Jamala Khashoggija pozvala je američkog predsjednika Donalda Trumpa da podupre tursku istragu i napore Ankare radi pronalaženja njegovog tijela, u poruci koju je poslala s komemoracije u Washingtonu.