Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Naša najveća snaga je narod, kao i prije 93 godine

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara YHT Gar Açılış

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je na prijemu povodom 29. oktobra, Dana Republike Turske, kako je najveća snaga na putu nove Turske narod ove zemlje, te da je tako bilo i prije 93. godine, kada je proglašena Republika, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio na prijemu u predsjedničkoj palati u Ankari, koji je organizovan povodom 29. oktobra, Dana Republike Turske, odnosno 93. godišnjice osnivanja moderne Republike Turske.

“Danas smo sretni i zadovoljni jer smo doživjeli 93. godišnjicu osnivanja Republike Turske, s druge strane, tužni smo zbog gubitka života naših građana u noći 15. jula i u borbi protiv terorizma”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Niti jedan naš uspjeh nije bio lak, i Republika Turska, koja je proglašena 29. oktobra 1923. godine, djelo je mladih, starih, muškaraca i žena koji su dali svoje živote u Turskom ratu za nezavisnost. Republika je proizvod jedne borbe koja je vođena od strane Mustafe Kemala Ataturka, unatoč svim poteškoćama.”

Osvrnuo se i na 15. juli, pokušaj državnog udara od strane terorističke organizacije FETO, kazavši kako je narod u toj noći pokazao da nema namjeru nikom prepustiti svoju državu.

“Vjerujem da je u toj noći svako shvatio zašto je u ovoj zemlji jednak glas pastira i umjetnika, šefa i službenika, bogataša i siromaha. Još jednom smo posvjedočili širini znanja i razboritosti našeg naroda”, rekao je Erdogan.

Poručio je kako je danas svima vrlo jasno da je najveća snaga na putu nove Turske upravo narod ove zemlje.

“Vjerujte da je tako bilo i prije 100 godina i prije 93 godine. Mustafa Kemal Ataturk, i opred crnih oblaka koji su se nadvili nad našom zemljom, tada je rekao: ‘Veliki je naš narod, nećemo se bojati. Narod neće prihvatiti ropstvo i poniženje. Kada je počela borba za nezavisnost protiv najsnažijih svjetskih armija, njegova snaga nisu bili topovi, tenkovi i municija, nego narod koji je vjerovao u Allaha i svoj karakter koji nije prihvatao ropstvo”, rekao je Erdogan.