Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Neka nam niko ne drži lekcije

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je skori završetak operacije “Maslinova grana“ koju su turske oružane snage jučer započele u sirijskoj regiji Afrin s ciljem neutralizacije tamošnjih terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan boravi u radnoj posjeti Bursi u kojoj se prvo obratio desetinama hiljada građana na gradskom trgu, a potom se obratio i učesnicima Kongresa ženskog ogranka Stranke pravde i razvoja (AK Parti) koji je održan u dvorani Tofas.

Podsjetivši na jučer započetu operaciju u Afrinu, Erdogan je kazao da nema stajanja, već da će turske snage uskoro okončati započeto.

“Evo, danas sam dobio neke informacije da HDP i KCK pozivaju ljude na trgove i da održavaju kongres u Diyarbakiru u kojem na trgovima nisu našli nikog. Znajte da se svaki vaš korak pomno prati. HDP, KCK i PKK, znajte da ćete za vratom imati turske snage sigurnosti ako izađete na bilo koji trg i suprotstavite se nacionalnoj borbi koju Turska vodi“, poručio je Erdogan.

Poručio je da Turska nikome neće dozvoliti da ugrožava njeno nacionalno jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost te da će turske snage i institucije nastaviti borbu protiv svih terorističkih organizacija, uključujući PKK, FETO, ISIS i druge.

Podsjetivši kako je od dolaska AK Partije na vlast u Turskoj nacionalni dohodak po glavi stanovnika povećan sa 3.500 na 11.000 dolara, Erdogan je kazao da je turski izvoz povećan sa 36 milijardi na 158 milijardi dolara. Podsjetio je da se Turska riješila i duga prema Međunarodnom monetarnom fondu koji je prije 15 godina iznosio 23,5 milijardi dolara.

“Neki i dalje govore da turska ekonomija nije dobra. Neka oni ta mišljenja zadrže za sebe, mi smo sami sebi dovoljni i čvrsto stojimo na nogama. Prvi smo u svijetu po ekonomskom rastu od 11 posto. Neka nam niko ne drži lekcije“, poručio je Erdogan.

Turske snage jučer su započele operaciju “Maslinova grana“ u Afrinu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i spasa bratskog naroda na tom području.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog vijeka vodi terorističku kampanju protiv Turske i do sada je u tim terorističkim napadima život izgubilo blizu 40.000 osoba.