Erdogan o izborima: Vjerujem da ćemo osvojiti rekordan broj glasova

erdogan_govor

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u zapadnom turskom gradu Izmiru kako na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna očekuje rekordan broj glasova, a time i ulazak u historiju turske politike, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Izmiru, a u fokusu njegovog obraćanja bili su prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, koji će u ovoj zemlji biti održani 24. juna.

“Uvjeren sam da ćemo 24. juna, kako na predsjedničkim tako i parlamentarnim izborima, po broju glasova ostvariti rekord i tako ući u historiju politike u našoj zemlji”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako svaki izbori AK Partiju predstavlju ispit pred turskim narodom, ali istovremeno i ispit za stranku.

Erdogan je iznio oštre kritike na račun lidera turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kilicdaroglua zbog njegovih stavova o pokušaju puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

“Osoba koja je ranije govorila, ‘kada bi došlo do puča ja bih se prvi suprotstavio tenkovima’, no onda je u pratnji tenkova krenuo s aerodroma. Naravno, on to sada poriče. Možeš to poricati koliko hoćes, ali ti si u svim dokumentima, na svim televizijskim snimcima. Ti nisi protivnik puča, već pučista”, poručio je Erdogan, te dodao:

“CHP je danas postao truba FETO-a, za koji je pravosuđe potvrdilo da je teroristička organizacija. CHP se nije zadržao samo na tome, postali su glasnogovornici svih terorističkih organizacija koji napadaju naš narod, od PKK do PYD.”