Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Holandiju znamo, vidjeli smo genocid u Srebrenici

erdogan srebrenica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je poznato kako se Holandija odnosi prema civilizaciji i moralu kroz njenu ulogu u genocidu u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, odnos Holandije prema ministarskoj delegaciji Turske, na čelu sa ministarkom za porodična pitanja Fatmom Betil-Sajan-Kajom je podsjećanje na ulogu koju je Holandija imala u genocidu nad Bošnjacima koji je počinjen 1995. godine u Srebrenici.

Erdogan je optužio Holandiju jer holandski bataljon mirovnih snaga Ujedinjenih nacija nije uspio da zaštiti hiljade Bošnjaka ubijenih u Srebrenici, prenio je AP.

“Holandija nas uopšte nije iznenadila. Mi već znamo za njihovu nisku moralnost, civilizacijski nivo i manire. Znamo šta je njihova uloga u genocidu u Srebrenici. Niko ne bi trebalo da nam drži moralne lekcije, naročito ne oni koji imaju krvave ruke“, rekao je Erdogan.

Holandija je, kao i Njemačka i Austrija, zauzela stav da na svojoj teritoriji ne dozvoljava turskim političarima da održavaju skupove podrške za predstojeći referendum o izmjeni ustava u aprilu, kojima bi se Ergodanu omogućilo da proširi svoja ovlaštenja.