ankara

Erdogan očekuje da će im SAD ukinuti dvostruko povećane carine na čelik

erdogan turska

Izjednačavanje terorističke grupe PKK/PYD s lokalnim stanovništvom najveća je uvreda za kurdski narod, kazao je Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da su odnosi Turske i SAD-a prebrodili sve probleme i ispite, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trumpova nedavna inicijativa u kontekstu Sirije izigrala je planove onih koji su pokušavali ugroziti tursko-američke odnose”, rekao je Erdogan u obraćanju na sastanku sa članovima Američke privredne komore i Američko-turskog vijeća u predsjedničkoj palati u Ankari.

“Turska je u Siriji, na područjima s kojih se povlači SAD, spremna preuzeti odgovornost u borbi protiv terorizma”, kazao je Erdogan.

Ipak, istakao je kako Turska očekuje da će SAD poduzeti potrebne korake u vezi s FETO-om “što je prije moguće”.

“Činjenica da lider FETO-a nastavlja živjeti u Pennsylvaniji kao da se ništa nije desilo vrijeđa naš narod i porodice šehida”, rekao je turski predsjednik.

Kritikovao je i odnose SAD-a prema terorističkoj organizaciji PKK/PYD u Siriji.

“Izjednačavanje terorističke grupe PKK/PYD s lokalnim stanovništvom najveća je uvreda za kurdski narod”, kazao je Erdogan, te je podsjetio i na američke isporuke oružja teroristima.

“Kome stiže to oružje? YPG-u i PKK-u. Kada ih uhvatimo vidimo da je to američko oružje. U čijim rukama je to oružje? U rukama terorističkih organizacija. Ali Amerika ih još uvijek ne smatra terorističkom organizacijom. To je naš problem”, istakao je predsjednik Turske.

Na kraju je izjavio kako očekuje da će SAD Turskoj ukinute carine na uvoz čelika, koje su dvostruko povećane.

“Očekujemo da će se ukinuti dvostruko povećane carine na izvoz čelika, koje se primjenjuju samo za našu zemlju”, rekao je Erdogan u obraćanju prisutnima.

Naglasio je kako Turska i SAD imaju snažno, sveobuhvatno i strateško savezništvo “zasnovano na zajedničkim interesima”.