Globus

pogoršana situacija

Erdogan odlučio uvesti rigoroznije mjere u Turskoj

13/04/2021

Predsjednik Turske saopćio je nove, pooštrene mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u utorak je saopćio da će u toj zemlji biti uveden djelimični lockdown koji će trajati dvije sedmice, a u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju medijima nakon sastanka kabineta koji je trajao blizu tri sata, saopćio nove mjere protiv COVID-19, koje će na snagu stupiti u srijedu navečer i trajati prve dvije sedmice ramazana, odabranog mjeseca muslimana.

Među novim restrikcijama je i produženi policijski sat tokom radne sedmice koji sada počinje u 19 sati (ranije je bio u 21 sat) i trajat će do 5 sati, za vrijeme kojeg će biti zabranjeno kretanje između gradova, osim u hitnim i neophodnim situacijama.

Kafići, restorani i čajdžinice će moći raditi uz šaltersku prodaju i dostavu, dok će svadbeni saloni i sportski centri biti zatvoreni do kraja Ramazanskog bajrama.

U posljednja 24 sata u Turskoj su na prisustvo virusa obrađena 306.563 testa, a zaraza je potvrđena kod 59.187 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednji podaci pokazuju kako su u posljednja 24 sata od posljedica povezanih s infekcijom COVID-19 preminule 273 osobe, a hospitalizirano je 2.723.

U posljednja 24 sata zabilježen je oporavak odnosno ukinuta je mjera izolacije za 52.104 osobe, ukupno 3.424.733.

Turska je 14. januara pokrenula kampanju masovne vakcinacije protiv COVID-19, počevši od zdravstvenih radnika i najviših državnih zvaničnika čiji je cilj bio potaći stanovništvo na vakcinisanje.

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju kako je u Turskoj dato blizu 19,16 miliona doza vakcine protiv COVID-19. Prvu dozu primilo je više od 11,47 miliona, dok je dvije doze primilo blizu 7,69 miliona ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.