Erdogan: Optužbe na račun Katara su nepravedne, sankcije su pogrešne

erdogan_hamburg

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Hamburgu, nakon Samita lidera zemalja G20, u vezi sa krizom u Zaljevu kako su optužbe na račun Katara nepravedne, a sankcije pogrešne, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je nakon Samita lidera zemalja G20 održao konferenciju za novinare u Hamburgu, na kojoj se osvrnuo na svoje akitvnosti tokom samita, te odgovarao na pitanja novinara.

“Optužbe na račun Katara smatram nepravednim. Također, mislim da su sankcije pogrešne. Kao i bilo koje druge zemlje u svijetu, potrebno je poštivati i suverenitet Katara. Kao što sam i ranije rekao, u svađi među braćom nema pobjednika”, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kada je u pitanju borba protiv terorizma, Erdogan je istakao kako se nada da će samit biti prekretnica na osnovu kojeg će svi prihvatiti da su na meti terorizma.

“Želim da ovaj sastanak (Samit G20) bude prekretnica na osnovu koje ćemo prihvatiti da smo svi meta terorista, bez obzira na vjeru, jezik ili rasu. Također se nadam da ćemo uspjeti spriječiti finansiranje terorizam i na taj način onemogućiti da nam isti taj terorizam ponovo nanese bol”, poručio je Erdogan.

Istakao je kako je tokom samita poručio da borba protiv terorizma koji je postao globalna opasnost, moguća samo s principijelnim, doslijednim i odlučnim stavom.

“Nećemo ostvariti napredak u borbi protiv terorističkih organizacija sve dok ne ostavimo po strani dvostruke standarde i dok ne uspostavimo međunarodnu saradnju i solidarnost”, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U Erdoganovom fokusu su bili i pripadnici terorstičke organizacije FETO, odgovorni za pokušaj puča u njegovoj zemlji, koji se desio 15. jula 2016. godine.

“Militanti terorističke organizacije, koji su 15. jula prošle godine pokušali izvesti krvavi puč i ubili 250 naših građana, a ranili 2.193, zemlje Zapada vide kao svoje sigurne luke. Želim naglasiti da ovakvo stanje uznemiruje naše građane koji su 15. jula po cijenu svojih života ustali i zaštitili demokratiju”, poručio je Erdogan.