Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan otvorio prvu džamiju u SAD-u s dva minareta, Obama odbio doći

Erdogan otvorio Islamski centar u Marylandu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je svečano otvorio džamiju nedavno sagrađenog islamskog centra Diyamnet koji je predstavljen kao najveći islamski centar u Sjedinjenim Američkim Državama.

Turska je u potpunosti finansirala taj projekat od oko 110 miliona dolara, a nalazi se u Lanhamu, malom mjestu s oko 10.000 stanovanika u Marylandu.

“Nažalost prolazimo teško razdoblje za muslimane, na koje često u svijetu upiru prstom nakon napada”, rekao je Erdogan i naveo nedavne primjere Bruxellesa i Pariza, ali i New Yorka 11. septembra 2001.

“Zato mislim da će ovaj centar imati ključnu ulogu u pomirenju Amerike s njenim islamom”, rekao je Erdogan pred nekoliko hiljada prisutnih.

erdogan dzamija sad otvaranje4

Ta džamija jedina je u Sjedinjenim Državama sa dva minareta, a izgrađeno je po modelu zlatnog doba osmanske arhitekture XVI. stoljeća i jako podsjeća na istambulsku džamiju Sueleymaniye.

U hladnim odnosima s američkim predsjednikom Barackom Obamom, koji nije prihvatio poziv turskog kolege da dođe presjeći vrpcu, Erdogan je rekao da se slaže s američkim kolegom u pogledu “huškačke retorike nekih kandidata u predizborima u Sjedinjenim Državama koji stvaraju antimuslimansku klimu u zemlji”.

Odnosi Ankare i Washingtona su se veoma pogoršali nakon što je Turska napala kurdske saveznike Washingtona u borbi protiv džihadista Islamske države i nakon sve češćih turskih kršenja slobode štampe.