Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski predsjednik

Erdogan poručio delegacijama Finske i Švedske da “ne moraju da se muče i dolaze u Tursku”

Erdogan AA

Erdogan je rekao kako diplomati ni ne trebaju dolaziti u Tursku kako bi je pokušali uvjeriti da odobri njihove kandidature za NATO

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan izjavio je danas da neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO.

Podsjetimo, švedsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da će zvaničnici Finske i Švedske uskoro otputovati u Tursku kako bi razgovarali o prigovorima Ankare na njihovo članstvo u NATO-u.

Međutim, Erdogan je rekao kako diplomati ni ne trebaju dolaziti u Tursku kako bi je pokušali uvjeriti da odobri njihove kandidature za NATO.

“Prije svega, nećemo podržati ulazak u NATO za one zemlje koje uvode sankcije Turskoj”, rekao je Erdogan.

“Turska ne može reći “da” članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija”, ustvrdio je turski predsjednik.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je ranije u ponedjeljak da će njena zemlja zatražiti pristupanje NATO-u.

“Vlada je odlučila obavijestiti NATO-a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu”, kazala je Andersson, dan nakon najave kandidature Finske.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske. Svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata.