Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Solidarnost s Rusijom nekoga čini ljubomornim

erdogan_govor_2

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski čelnik Vladimir Putin sastali su se na marginama BRICS samita u Johannesburgu.

– Turska i Rusija su u svim oblastima, političkoj, vojnoj, ekonomskoj, kulturnoj, trgovinskoj, postigli veoma značajan napredak – rekao je Erdogan, podsjetivši da je cilj trgovinske razmjene dviju zemalja 100 milijardi dolara.

Dodao je da vjeruje da će sadašnjim tempom dostići taj cilj.

– Imamo veoma značajan napredak u oblasti turizma. Mislim da će ove godine oko šest miliona turista posjetiti Tursku. Uz sve to, svaki oblik solidarnosti s Rusijom nekoga čini ljubomornim – kazao je turski predsjednik.

Putin je također izrazio zadovoljstvo zbog dodatnog jačanja odnosa dviju zemalja.

– Nastavit ćemo s međusobnim odnosima nakon što smo prevazišli razne krize. Naši odnosi će napredovati i na ekonomskom polju. Prošle godine naša trgovinska razmjena je porasla za 40,5 posto, čime je premašila 22 milijarde dolara – rekao je Putin, prenosi TRT.

Sastanak Erdogana i Putina je održan iza zatvorenih vrata.

Dvojica lidera su ove godine telefonom razgovarali 16 puta, uglavnom o regionalnim pitanjima, posebno o Siriji, kao i bilateralnim odnosima.

Deseti samit država članica BRICS-a otvoren je jučer u glavnom gradu Južne Afrike Johanesburgu, raspravom o sve snažnijim međunarodnim trgovinskim ratovima.

BRICS je unija država sa brzom rastućom ekonomijom, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.