Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Turci, Bošnjaci i Kurdi u Turskoj su jedno

20160515_2_16725706_10066849_Web

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da nikada nikome neće dozvoliti da izazove podjele u Turskoj i dodao da će svi Turci, Bošnjaci, Čerkezi, Kurdi i svi drugi narodi u njoj biti jedno, jedna nacija od 79 miliona, javlja Anadolu Agency (AA).

Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je završnici programa 9. Međunarodnih susreta studenata u Istanbulu i tom prilikom u obraćanju prisutnima istakao da Turska neće dozvoliti ni domaćim, ni stranim faktorima da u toj zemlji izazovu podjele i destabilizaciju.

„Nećemo dozvoliti da podijele ovu domovinu. Tim izdajnicima nećemo dati priliku da uspiju jer mi i ovim znakom ‘rabia’ šaljemo poruku jedinstva nacije. Svi mi, nas 79 miliona Turaka, Bošnjaka, Čerkeza, Gruzijaca i drugih smo jedno, jedna nacija“, poručio je Erdogan.

20160515_2_16725706_10066848_Web

Osvrnuvši se i na situaciju u susjednoj Siriji, Erdogan je kazao da u toj zemlji nelegitimni režim svirepo ubija i ugnjetava bratski narod Sirije.

„Do danas je barel-bombama, kasetnim bombama, torturom i hemijskim oružjem u Siriji ubijeno blizu 600.000 Sirijaca. Raseljeno je 13 miliona ljudi, a njih šest miliona je napustilo Siriju. Terorističke organizacija ISIS, YPG, PYD i druge, kojima je režim otvorio put i pomogao, provode etničko čišćenje i genocid na područjima koja su okupirali. Sve to se dešava pred očima cijelog svijeta. Mi, Turska, nikada nismo napustili svoju braću iz Sirije, već smo im otvorili vrata i ona će i dalje njima biti otvorena“, kazao je Erdogan.

Ističući kako neki izdajnički krugovi pokušavaju da posredstvom medijske sile „ocrne“ Tursku, Erdogan je kazao da ni njima neće dozvoliti da uspiju i da njihove zavjere i pokušaji obmana neće odvratiti Tursku od puta pravde i istine.

„Mi ćemo uvijek biti na strani ugroženih i obespravljenih. Uspravno ćemo stajati na strani mira i istine. Mi svoju snagu ne crpimo iz medija ili kapitala, već je direktno dobijamo molitvama onih ugroženih koji u molitvama suzama natapaju svoje serdžade“, istakao je Erdogan.

Erdogan je kritikovao zemlje Evropske unije zbog dvostrukih standarda, kako je kazao, dvolične politike prema terorizmu, te zapitao zašto Evropa ne reagira na isti način na terorističke napade koje izvedu teroristi ISIS-a i one koje izvode teroristi PKK-a, DHKP-C-a ili YPG-a.

„Eto, tvrdite da ste strogo protiv smrtnih kazni i političkih pogubljenja, pa zašto niste reagirali na nedavno pogubljenje Motiura Rahmana Nizamija u Bangladešu. Zar to nije dvostruki standard. Kada mi to učinimo i direktno u lice kritikujemo, odmah ta gospoda ustaje i Erdogana naziva diktatorom, a diktatori za njih nisu oni koji su pogubili Nizamija, ni oni koji to nijemo gledaju“, naglasio je turski predsjednik Erdogan.