Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Turska će i dalje biti zaštitnik svih ugroženih naroda u svijetu

erdogan istanbul

Predsjednik Republike Turske i predsjednički kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan obratio se stotinama hiljada ljudi na velikom predizbornom mitingu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

“AK Partija je čistoća, mir, sreća i blagostanje naroda i države. Mi smo to uspjeli i nastavit ćemo tako“, poručio je Erdogan okupljenima na platou Yenikapi.

Prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj održat će se 24. juna, a Erdogan je danas izrazio uvjerenje u izbornu pobjedu i dodao da će to biti novi praznik za Tursku i njen narod.

“Danas je treći dan Ramazanskog bajrama i još jednom vam čestitam. U duhu Bajrama ćemo provesti i ovih šest dana do izbora, a onda uz Božiju pomoć s jakom AK Partijom preći na predsjednički sistem“, poručio je Erdogan.

On je nabrojao mnoge uspjehe koje je Turska ostvarila u proteklih 16 godina vladavine AK Partije te najavio i nove megaprojekte, uključujući izgradnju velike opere na mjestu nekadašnjeg kulturnog centra u Istanbulu, izgradnju narodnog parka na mjestu sadašnjeg istanbulskog aerodroma “Ataturk“ i izgradnju novog istanbulskog kanala.

“Odmah nakon skorog otvaranja novog i najvećeg aerodroma, počet ćemo rušiti stari aerodrom i na tom mjestu izgraditi park za narod. Poput Central Parka u New Yorku i Hyde Parka Londonu, ali mnogo veći i ljepši“, kazao je Erdogan.

Dodao je da je Istanbul centar svijeta i da je razvoj tog grada ujedno i razvoj cijelog svijeta, a ne samo Turske.

Ističući kako je mnogo puta i projekata pred AK Partijom i Turskom, Erdogan je kazao da vjeruje u podršku naroda za nastavak brzog razvoja te zemlje. Dodao je da će Turska i dalje biti zaštitnik svih ugroženih naroda u svijetu.

Erdogan je kazao da mnogi na Zapadu čekaju izbore u Turskoj i nadaju se njegovom porazu te je pitao prisutne, jesu li spremni na izborima srušiti taj san zapadnjaka, što je naišlo na gromoglasne ovacije.

Uprkos kiši, na mitingu u Istanbulu okupilo se nekoliko stotina hiljada ljudi, a skup je organiziran uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je angažirano blizu 20.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Na mitingu je prisustvovala i bivša premijerka Republike Turske Tansu Ciller, koja je tako podržala AK Partiju i njenog predsjedničkog kandidata Erdogana na predstojećim izborima.

U Turskoj će se naredne nedjelje održati prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori nakon kojih će ta zemlja preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je na funkciju predsjednika izabran na izborima 2014. godine i prvi je direktno birani predsjednik Turske. U slučaju pobjede na junskim izborima, postat će i prvi predsjednik Turske sa širokim ovlastima koje će mu dati predsjednički sistem upravljanja državom.