Turski predsjednik

Erdogan: Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Recep_Tayyip_Erdogan_Xinhua

Napomenuo je da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranata, preko 68 miliona raseljenih osoba i više od 25 miliona izbjeglica

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se Turska sama neće moći suočiti s mogućim novim valom migranata.

U obraćanju na 6. ministarskoj konferenciji u sklopu Budimpeštanskog procesa, u Istanbulu, Erdogan je istakao da izgradnja visokih zidova s bodljikavom žicom nije rješenje da se spriječe ilegalne migracije, javlja agencija Anadolija.

Napomenuo je da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranata, preko 68 miliona raseljenih osoba i više od 25 miliona izbjeglica.

Istakao je da je Turska potrošila više od 37 milijardi dolara vlastitih nacionalnih resursa za zbrinjavanje izbjeglica.

– Mi smo tokom osam godina prihvatili četiri miliona ljudi, dok neke zemlje koje posjeduju veće ekonomske mogućnosti jedu se međusobno kako ne bi prihvatili 100-150 izbjeglica – rekao je Erdogan.

Dodao je kako neki političari u Evropi retorikom protiv migranata pokušavaju da osvoje glasove građana.

– Evropski političari, posebno rasističke partije, pokušavaju doći na vlast, iskazujući neprijateljstvo prema izbjeglicama – kazao je turski predsjednik.

Ministarska konferencija u sklopu Budimpeštanskog procesa je forum koji već više od 25 godina okuplja niz zemalja i međunarodnih organizacija oko pitanja migracija.