Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz ankare

Erdogan tvrdi da Turska neće dozvoliti da se ponove patnje BiH iz ‘90-ih

recep-tayyip-erdogan

Naveo je kako će oni, bez obzira šta drugi radili, nastavljati spajati promovirati dijalog između Bošnjaka, Srba, Hrvata, Albanaca, Makedonaca…

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina doživi patnju koju je doživjela 1990-ih godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetio je na mnoge patnje koje su zabilježene u prošlosti, te žele da Balkan ne bude spominjan po sukobima i tenzijama nego da bude izvor mira.

”Želimo da Balkan bude mjesto mira u Evropi, razvijeniji i ekonomski jači. Nikako ne želimo da Bosna i Hercegovina postane mjesto borbe i sukoba onih koji imaju interese na tom području. Uz taj stav smo nakon posljednjih tenzija koje su otvorile rasprave o jedinstvu i cjelovitosti BiH, značajno ubrzali naše diplomatske napore. Poduzeli smo inicijative kao zemlja koja poštuje prava svih i razgovara sa svim stranama u BiH. Prvo smo ministra vanjskih poslova poslali u BiH kako bismo jasno dostavili svoju poruku. Nakon toga, tokom moje posjete BiH u augustu, još jednom smo ponovili naš stav na najvišem nivou. Tada je i Dodik predložio posredovanje. Sve strane u BiH su željele da Turska bude uključena u ovaj proces. Mi smo rekli: ‘Vi ste međusobno odlučni, mi nudimo posredovanje, ali uvaženi Dodik, to ne može biti samo na tvoje traženje. Snažnu podršku trebaju dati i Džaferović i Komšić“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako je o tome 18. septembra u Istanbulu razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“U srijedu sam ugostio Bakira Izetbegovića, imali smo radni ručak. S njim sam razgovarao o stanju u državi i tenzijama, razgovarali smo kako postići rješenje prije nego što dođe do eskalacije. Na sastanku smo imali priliku razgovarati o doprinosima koje Turska može imati u ovom procesu. Nadamo se da ćemo u narednim danima moći ugostiti zvaničnike iz BiH, prvenstveno Dodika, Komšića i Džaferovića“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako će nastaviti dijalog sa svim stranama kako se BiH ne bi ponovo vratila u stare teške dane.

Naveo je kako će oni, bez obzira šta drugi radili, nastavljati spajati promovirati dijalog između Bošnjaka, Srba, Hrvata, Albanaca, Makedonaca…

”Vjerujem da ćemo ovo pitanje prevazići u kratkom vremenu na osnovima pravde i pravičnosti uz pristup baziran na kompromisu i rješenju. Znam da ste i vi kao i svi Bošnjaci u našoj zemlji s razlogom zabrinuti zbog rastućih tenzija. Svjestan sam i da naš narod pomno prati dešavanja. Od vas očekujem da vjerujete turskoj diplomatiji i Republici Turskoj. Turska neće dozvoliti da se ponove patnje Bosne i Hercegovine iz 1990-ih godina. Nastavit ćemo naše inicijative dok ne bude postignuto trajno rješenje. Ne osjećam čak ni potrebu da kažem kako se nećemo suzdržavati i od odlučnijeg stava ako je to potrebno. Nema više ni Turske iz perioda Alije Izetbegovića, danas postoji druga Turska. Zbog toga će i koraci koje ćemo poduzeti biti značajno drugačiji“, rekao je Erdogan.