Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: U centru Afrina više se ne vijore teroristički dronjci

erdogan_govor

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije jutros u 8,30 sati po lokalnom vremenu u potpunosti preuzeli kontrolu nad centrom grada Afrina, javlja Anadolu Agency (AA).

“U centru Afrina se više ne vijore dronjci terorističkih organizacija, već simboli mira i sigurnosti”, kazao je Erdogan.

“Trenutno se tamo vijori turska zastava i zastava Slobodne vojske Sirije“, kazao je Erdogan u obraćanju na obilježavanju 103. godišnjice pomorske bitke i pobjede na Canakkaleu.

Oružane snage Turske (TSK) i Slobodna sirijska vojska (FSA), nakon uspostavljanja kontrole nad centrom Afrina, u Siriji, nastavljaju aktivnosti razminiranja i provjere terena.

Reporteri Anadolu Agency (AA) sa terena javljaju kako su pripadnici FSA u pet sati po loklanom vremenu, krenuli sa linija fronta oko centra Afrina. U roku od gotovo sat vremena u centar su počeli ulaziti iz pravca istoka, zapada i sjevera. Tom prilikom je uništeno nekoliko mina koje su teroristi postavili.

Oružane snage Turske (TSK) i FSA u prvoj etapi su preuzeli kontrolu nad najvećim naseljima Ashrafieh, Jamiliyah i Mahmudiyah, a zatim nekoliko objekata.

FSA i TSK nisu naišli na otpor, a u 8:30 po lokalnom vremenu uspostavljena je kontrola nad centrom Afrina.

U toku je neutralizacija eksplozivinih naprava, a pridaje se i velika pažnja kako civilima ne bi bila nanesena nikakva šteta.

Oružane snage Turske potvrdile su jutros kako je centar Afrina pod kontrolom i da su nastavljene aktivnosti razminiranja i provjere terena.