predsjednik turske

Erdogan u ponedjeljak u Briselu usred eskalacije tenzija na granici s Grčkom

erdogan (1)

U subotu je došlo do eskalacije sukoba između grčke policije i migranata povezanih sa Evropom, okupljenih na turskoj strani graničnog prelaza u blizini grčkog sela Kastanies

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan planira u ponedjeljak otputovati u Briselu u jednodnevnu radnu posjetu, saopćio je njegov ured u jeku sukoba Turske i Evropske unije zbog migranata i izbjeglica.

Hiljade migranata krenulo je prema kopnenoj granici Turske s Grčkom nakon što je Erdoganova vlada prošle sedmice saopćila da više neće sprečavati migrante i izbjeglice da prelaze na teritorij EU. Grčka je rasporedila interventnu policiju i graničare kako bi odvratili ljude koji pokušavaju ući u zemlju s mora ili kopna, javlja Associated Press.

U saopćenju iz Erdoganove kancelarije se navodi da će 9. marta otputovati u Brisel. U saopćenju nije precizirano gdje će biti tokom jednodnevne posjete niti priroda posla zbog koje će otići u belgijsku i evropsku prijestolnicu.

Najava je uslijedila nekoliko sati nakon što je na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije u Hrvatskoj u petak kritikovana Turska, na kojem je ta zemlja optužena da koristi očaj migranata “u političke svrhe”.

U subotu je došlo do eskalacije sukoba između grčke policije i migranata povezanih sa Evropom, okupljenih na turskoj strani graničnog prelaza u blizini grčkog sela Kastanies. Kao i tokom prethodnim sukoba ove sedmice, grčka policija ispalila je suzavac kako bi spriječila ulazak migranata, a turska policija bacala je suzavac na svoje grčke kolege.

U saopćenju grčke vlade objavljenom u subotu se navodi da je oko 600 ljudi, uz pomoć turske vojske i vojne policije, preko noći bacilo suzavac na grčku stranu granice. Bilo je nekoliko pokušaja probijanja granične ograde, a požari su zapaljeni u pokušaju da se ošteti pregrada, navodi se u saopćenju.