Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

turski predsjednik

Erdogan: Ubili smo vođu ISIL-a u Siriji

President Erdogan At TCG Anatolian Ship Ceremony – Istanbul
Foto: Demiroren Visual Media/ABACA/ABACA/Pixsell

Turske snage ubile su osumnjičenog vođu grupe Islamska država (IS) u Siriji, objavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, piše BBC.

Abu Hussein al-Qurayshi je navodno preuzeo grupu nakon što je njegov prethodnik ubijen prošle jeseni.

Erdogan je za TV TRT Turk rekao da je vođa IS “neutraliziran” u operaciji obavještajne agencije Turske MIT u subotu.

IS do sada nije komentirao operaciju.

BBC nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnju predsjednika Erdogana.

Obavještajna agencija MIT-a je pratila Qurayshija “dugo vremena”, rekao je Erdogan.

“Nastavićemo našu borbu sa terorističkim organizacijama bez ikakve diskriminacije”, dodao je on, ne iznoseći dalje detalje.

Sirijski izvori koje citira agencija Reuters rekli su da se operacija odvijala u sjevernom gradu Jandarisu, blizu turske granice.

Prošlog novembra, džihadistička grupa objavila je smrt svog vođe Abu al-Hassana al-Hashemija al-Qurayshija. Sjedinjene Države su saopštile da je ubijen u operaciji pobunjeničke Slobodne sirijske armije na jugozapadu Sirije sredinom oktobra 2022.

On je preuzeo grupu nakon što je prethodni vođa Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi u eksploziji ubio sebe i svoju porodicu dok su ga američke specijalne snage pokušavala uhvatiti u njegovom skrovištu u februaru 2022.

Tom operacijom je “uklonjena velika teroristička prijetnja svijetu”, rekao je tada američki predsjednik Joe Biden.

IS je nekada držao 88.000 kvadratnih kilometara (34.000 kvadratnih milja) teritorije koja se protezala od sjeveroistočne Sirije preko sjevernog Iraka i nametnula svoju brutalnu vlast nad skoro osam miliona ljudi.

Grupa je protjerana sa svog posljednjeg dijela teritorije 2019. godine, ali su UN upozorile u julu da je i dalje stalna prijetnja.

Procjenjuje se da ima između 6.000 i 10.000 boraca u Siriji i Iraku, koji su bazirani uglavnom u ruralnim područjima i nastavljaju da izvode napade, zasjede i bombaške napade uz puteve.

Regionalne podružnice IS također predstavljaju prijetnju u drugim zonama sukoba širom svijeta. UN su saopštile da su najsnažnije mreže smještene u Afganistanu, Somaliji i basenu jezera Čad.