Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdoganova stranka izgubila parlamentarnu većinu u Turskoj

erdogan-izbori

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana osvojila je na današnjim izborima najviše glasova, ali je prvi put za 13 godina izgubila parlamentarnu većinu i morat će da formira koaliciju, pokazali su zvanični rezultati na osnovu 98 posto prebrojanih glasova.

AKP je osvojila 41 posto glasova, a za njom slijede Republikanska narodna partija (CHP) s 25 posto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 posto i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 posto glasova.

Kako se predviđa, AKP će u parlamentu, koji ima 550 mjesta, imati 259 predstavnika, CHP 131, MHP 82 i HDP 78, prenijela je agencija AFP.

Zvaničnici opozicione CHP su izjavili da rezultati izbora pokazuju da su glasači odbacili Erdoganovu želju za širim ovlaštenjima i da su jasno rekli “ne” predsjedničkom sistemu, prenio je Reuters.

AKP je osvojila oko 49 posto glasova na izborima 2011. godine. AKP se prvi put suočava sa situacijom da nema većinu da sama formira vladu od dolaska na vlast 2002. godine.

Neimenovani istaknuti zvaničnik AKP izjavio je ranije agenciji Reuters, poslije prebrojanih 80 posto glasova, da “očekuju manjinsku vladu i prijevremene izbore”.

Istovremeno, agencija AP navodi da preliminarni rezultati ukazuju da su glasači odbacili ideju vladajuće stranke za promjenu ustava kojim bi ovlaštenja aktuelnog predsjednika mogla biti proširena.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promjenu ustava.

Više od 53,7 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za 550 članova turskog parlamenta iz 20 stranaka i među 165 nezavisnih kandidata. Izlasnost glasača je bila 86 posto.

Ranije prognoze o tome ko ima realnu mogućnost da pređe cenzus od 10 posto su se ostvarile, a to su upravo četiri stranke – vladajuća AKP, Narodna republikanska stranka lijevog centra, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta i prokurdska Narodna demokratska stranka.

AFP podsjeća da su izbori održani u sjenci nasilja, pošto su dvije osobe ubijene a nekoliko desetina povrijeđeno u petak u napadu na mitingu prokurdske Narodne demokratske stranke u gradu Dijarbakiru na jugoistoku zemlje.

Agencije navode da se izbori održavaju u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvjesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu s Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj, prenosi Tanjug.