Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdoganovi tjelohranitelji sukobili se s novinarima u SAD (VIDEO)

obama erdgoan

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarali su na marginama Samita o nuklearnoj sigurnost o borbi protiv terorizma, sigurnosti u regiji, migrantskoj krizi i odnosima između Turske i SAD-a, javlja agencija Anadolija.

Erdogan i Obama su se sastali u Bijeloj kući, a razgovor je trajao manje od sat vremena, navedeno je u saopćenju Ureda predsjednika Republike Turske.

Obama je u svoje i ime američkog naroda izazio saučešće Erdoganu zbog žrtava u posljednjim terorističkim napadima u Turskoj i pružio podršku turskoj sigurnosti i zajedničkoj borbi obje zemlje protiv terorizma.

Dva predsjednika su razgovarala i kako pojačati zajedničke napore u eliminisanju terorističke grupe ISIS.

Početak posjete Erdogana Washingtonu obilježile su tenzije pošto su se njegovi tjelohranitelji sukobili sa novinarima, prenose agencije.

Sigurnosni zvaničnici u Erdoganovoj pratnji pokušali su da udalje jednog novinara iz Brukings instituta, gdje je Erdogan trebalo da održi govor, prenosi AP.

Obezbjeđenje na Institutu je reagovalo i zamolilo Erdoganove tjelohranitelje da napuste prostoriju.

Nešto ranije, turski zvaničnici su spriječili novinara Adema Arslana, koji radii za opozicioni medij, da uđe u Institut. Erdogan se suočava sa sve glasnijim kritikama zbog suzbijanja slobode govora i štampe u Turskoj.

Ispred instituta tursku delegaciju sačekala je i grupa demonstranata koji su protestovali zbog odnosa Turske prema Kurdima.