Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erler: Britanija treba prodočiti dokaz da Rusija stoji iza trovanja Skripala

skripal kuca policija

Britanija treba predočiti dokaz da Rusija stoji iza prošlomjesečnog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove kćreke u Engleskoj, izjavio je u četvrtak koordinator njemačke vlade za Rusiju.

Gernot Erler kazao je da pritisak raste na vladu premijerke Therese May nakon što je britanski vojni istraživački centat Porton Down saopćio u utorak da još ne može ustanoviti da li je nervni agens korišten u napadu bio proizveden u Rusiji.

– To proturječi onome što smo ranije čuli od britanskih političara i sasvim sigurno će povećati pritisak na Britaniju da pokaže dodatni dokaz da trag nedvosmisleno vodi do Moskve – izjavio je Erler za njemačku državnu televiziju ARD.

Dodao je kako izgleda da je dodatna informacija tajne službe navela Britaniju da optuži ruskog predsjednika Vladimira Putina za pokušaj ubistva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke.

– Očigledno je bilo takvih izvještaja s britanske strane zasnovanih na informaciji tajne službe, tako da nije samo Porton Down odigrao tu ulogu, nego također i dodatna informacija – izjavio je Erler.

– Ti izvještaji nisu, međutim, objavljeni u javnosti i sada se pojavljuje pritisak da se objavi više informacija, u suprotnom cijela stvar nije transparentna – kazao je.

Njemačka se pridružila Britaniji, Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama u protjerivanju ruskih diplomata zbog napada u gradu Salisburyju u južnoj Engleskoj 4. marta. Rusija je odgovorila protjerivanjem zapadnih diplomta.

Eskalacija napetosti između Zapada i Rusije mora se prekinuti, kazao je Erler, pozivajući na pauzu dok Organizacija za zabranu hemijskog oružja provede nezavisnu istragu otrova korištenog u napadu, prenosi agencija Reuters.