Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izaslanik SAD

Escobar: Temelj američke politike je podrška Dejtonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH

escobar

Govoreći o Bosni i Hercegovini, američki zvaničnik kaže da je temelj politike SAD podrška Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom integritetu zemlje i svim reformama kako bi postala članica EU

Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju diplomatske i političke mehanizme kojim će se suprotstaviti miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabriel Escobar tokom video uključenja u 2BS (To be Secure) Forum u Budvi 15. oktobra, piše Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kako bi SAD reagovale ako prosrpske i proruske partije u Crnoj Gori uđu u Vladu, Escobar je kazao da treba praviti razliku između prosrpskog i proruskog pitanja.

“Prvo, ne vidim da je prosrpsko i prorusko pitanje ista stvar. One političke snage u Crnoj Gori koje su prosrpske trebalo bi da prepoznaju da Crna Gora treba da bude demokratska, nezavisna, suverena i okrenuta Zapadu, i da ostane dio NATO-a. Sa druge strane, za one partije koje zaista nastoje da umanje ove aspekte, a koji su od Crne Gore u proteklih 20 godina napravili primjer za ostale u regionu, mislim na njeno članstvo u NATO i aspiracije za članstvo u EU, mi imamo puno načina da im odgovorimo. Neki od njih su sankcije, kao i diplomatska i politička izolacija”, rekao je Escobar.

Jedno od pitanja za američkog zvaničnika je bilo i o navodima tokom junskog samita NATO-a u Briselu, kada se nezvanično govorilo o tome da Alijansa ne treba da dijeli sve podatke dijeli sa novom Vladom Crne Gore, zbog uticaja koju na nju imaju Srbija i Rusija.

“Takva strahovanja su realno zasnovana i narod Crne Gore ih treba uzeti ozbiljno”, rekao je Escobar.

Od aktuelne američke administracije se može očekivati veći fokus na region, jer je on značajan dio agende SAD za Evropu, a na pitanje da li je loša poruka za Zapadni Balkan to što na nedavnom samitu sa EU nije bilo datuma pristupa za zemlje koje o tome pregovaraju, Escobar nije konkretno odgovorio.

Datumi će biti različiti za različite zemlje, to ne može da to bude previše daleko, previše dugo vrijeme čekanja, rekao je američki zvaničnik i dodao da SAD multilateralno i bilateralno zagovara da Evropa mora ubrzati proces integracija.

Iako smatra da aktuelne etničke tenzije u regionu imaju sličnosti sa 90-im godinama, Escobar očekuje će doći do obnovljenih napora EU i SAD koji će pomoći da ih region prevaziđe.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, američki zvaničnik kaže da je temelj politike SAD podrška Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom integritetu zemlje i svim reformama kako bi postala članica EU.

Pristup SAD kada je riječ o Srbiji i Kosovu, dodaje, je nastavak podrške dijalogu kojim upravlja Evropa uz američku podršku, kao način da se nađu rješenja:

“Nadamo se da možemo biti partneri obije Vlade, i podržavamo rješenja koja nađu zajedno”.

Interes SAD je da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu dio EU, naglašava Escobar, dodajući da SAD pomaže paketima pomoći kako bi države zatvorila pregovaračka poglavlja, od vladavine prava do zaštite životne sredine.

NATO podržava evroatlantske integracije regiona
Politika NATO-a, uključujući politiku otvorenih vrata, pomaže da se osnaži stabilnost koja je prioritet i Misije KFOR na Kosovu, kao i u razgovorima sa EU i drugim naporima koji se ulažu između Beograda i Prištine kao jedinog puta u ostvarivanju trajnih političkih sporazuma i stabilnosti regiona, rekao je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

On je naglasio da region može da računa na podršku NATO u svojim evroatlantskim aspiracijama, i dodao da su izazovi brojni, te da je Rusija sve agresivnija, naročito na Zapadnom Balkanu.

“Vojne i hibridne aktivnosti Moskve imaju za cilj da destabilizuju naša društva, institucije i slabe naše demokratske sisteme i povjerenje naših građana”, rekao je visoki predstavnik NATO-a.

Dodaje i da Kina koristi svoju ekonomsku i vojnu moć da kontroliše ključne infrastrukture u raznim zemljama, uključujući i one u regionu.

“Protiv svih tih izazova se nijedna zemlja ne može boriti sama, jedino se zajedno možemo suprotstaviti takvim prijetnjama, a upravo to radimo u NATO”, poručio je Geoana.

Bilčik: Reforme teške, ali dostižne

Crna Gora i region se suočavaju sa izazovnim vremenima podjela, a na oba polja postoje i spoljni pritisci, kazao je predsjedavajući parlamentarnog odbora Evropskog parlamenta sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik.

Navodi da EU pomno prati situaciju u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, te da o tome govori nedavna posjeta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Bilčik je ocijenio da u Crnoj Gori postoji kriza Vlade, a da u političkom smislu nedostaje jasna predvidljivost i odgovornost.

Govoreći o nedavnom samitu EU i Zapadnog Balkana, na kojem je izostao određeni rok za integracije, Bilčik je kazao da je Crna Gora predvodnik regiona u evrointegracijama, ali da je ulazak u EU moguć ukoliko zemlja ispuni sve ono što se od nje očekuje.

“Nema datuma, ali smo postavili ciljeve”, naglašava Bilčik.