Globus

isporuka do ljeta

EU će dobiti još 75 miliona doza Pfizer/BioNTech vakcine

01/02/2021

U nedelju je kompanija AstraZeneca takođe dogovorila da dostavi još devet miliona doza EU, tokom prva tri mjeseca ove godine

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen njemački partner BioNTech dostaviće dodatnih 75 miliona doza vakcina protiv koronavirusa Evropskoj uniji do ljeta, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja Anadolu Agency (AA).

“BioNTech/Pfizer će dostaviti još 75 miliona doza vakcine u drugom kvartalu, odnosno do 600 miliona ukupno tokom 2021. godine”, navela je ona na Twitteru.

U nedelju je kompanija AstraZeneca takođe dogovorila da dostavi još devet miliona doza EU, tokom prva tri mjeseca ove godine.

Ovakav dogovor usledio je nakon prošlosedmične rasprave između EU i farmaceutskih kompanija, zbog čega je EU u petak uvela novi mehanizam kontrole izvoza vakcina proizvedenih u državama članicama EU.

Prema novim pravilima, prije nego što izda dozvolu za izvoz, država članica mora da provjeri s Evropskom komisijom da li je farmaceutska kompanija na vrijeme dostavila vakcine unutar EU.

Evropska unija, s populacijom od 450 miliona ljudi, potpisala je sporazume o nabavci vakcina sa šest proizvođača, i to Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline, sveukupno za kupovinu 2,3 milijardi doza.

Prema planu imunizacije, države članice bi trebalo da vakcinišu najmanje 70 odsto odrasle populacije do ljeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.