Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reuters

EU će ponuditi Mađarskoj i Slovačkoj izuzeća od ruskog naftnog embarga?

Kako bi 27-člani blok ostao ujedinjen, Komisija bi Slovačkoj i Mađarskoj mogla ponuditi “izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje”, rekao je jedan od dužnosnika

Evropska komisija mogla bi poštedjeti Mađarsku i Slovačku od embarga na kupnju ruske nafte, koja je sada u pripremi, oprezna zbog činjenice koliko su dvije zemlje ovisne o ruskoj nafti, izjavila su u ponedjeljak dva dužnosnika EU, javlja Reuters.

Očekuje se da će Komisija u utorak dovršiti rad na sljedećem, šestom paketu sankcija EU protiv Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini, koji bi uključivao zabranu kupnje ruske nafte, jer je izvoz nafte glavni izvor prihoda Moskve.

Mađarska, koja uvelike ovisi o ruskoj nafti, više puta je govorila da neće potpisati sankcije koje se odnose na energiju. Slovačka je također jedna od zemalja EU koja se najviše oslanja na ruska fosilna goriva.

Kako bi 27-člani blok ostao ujedinjen, Komisija bi Slovačkoj i Mađarskoj mogla ponuditi “izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje”, rekao je jedan od dužnosnika.

Naftni embargo vjerovatno će se ionako postepeno uvoditi, a najvjerovatnije će stupiti na snagu tek početkom sljedeće godine, rekli su dužnosnici.

Paket bi u srijedu trebao biti predstavljen ambasadorima vlada EU.