Globus

Ursula von der Leyen

EU će u martu dobiti dodatnih četiri miliona doza Pfizer vakcina

10/03/2021

Evropska komisija saopćila je da je pregovarala za dodatne doze vakcina kako bi ih države članice mogle koristiti u područjima u kojima su prisutni strahovi od širenja mutiranih sojeva virusa

Proizvođač Covid-19 vakcina BioNTech-Pfizer trebao bi u iduće dvije sedmice isporučiti Evropskoj uniji dodatnih četiri miliona doza u borbi protiv širenja mutiranih sojeva virusa, najavila je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Kroz ciljanu upotrebu tamo gdje su najpotrebnije, posebno u pograničnim regijama, ove će doze također pomoći osigurati ili obnoviti slobodno kretanje robe i ljudi”, rekla je u pisanoj izjavi.

Komisija očekuje da će do kraja marta biti isporučeno ukupno oko 100 miliona doza BioNTech-Pfizer vakcina.

Prvobitno se očekivalo da će BioNTech-Pfizer isporučiti 62 miliona doza od ovog ukupnog iznosa, ali sada se očekuje da će isporučiti 66 miliona, prenosi dpa.

Evropska komisija saopćila je da je pregovarala za dodatne doze vakcina kako bi ih države članice mogle koristiti u područjima u kojima su prisutni strahovi od širenja mutiranih sojeva virusa.

Broj žarišnih tačaka – uključujući Tirol u Austriji, Nicu i Moselle u Francuskoj, Bolzano u Italiji te određene dijelove Bavarske i Saske u Njemačkoj – posljednjih su sedmica zabilježili nagli porast infekcija i hospitalizacija, navodi Komisija.

U nekim je slučajevima to dovelo do pograničnih ograničenja u zoni slobodnog kretanja EU-a, kaže se u saopćenju Evropske komisije.

“Vakcina BioNTech-Pfizer pokazala se vrlo učinkovitom protiv svih trenutno poznatih inačica virusa Covid-19”, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.