Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rt balkans

EU će u novom paketu mjera sankcionisati i jednu balkansku televiziju

eu-europska-komisija
Foto: Sébastien Bertrand
Flickr

Nakon ove rasprave, u toku ovog mjeseca, očekuje se formalno odobrenje novog paketa sankcija, koje EU uvodi protiv Rusije kao odgovor na agresiju protiv Ukrajine

Evropska unija (EU) će sankcionisati Russia Today Balkans u novom paketu restriktivnih mjera, koje će ubrzo biti usvojene.

Radio Slobodna Evropa (RSE) imao je uvid u nacrt najnovijeg prijedloga za 11. paket sankcija protiv Rusije, u kome se, između ostalog, navodi da se listi eniteta protiv kojih će biti uvedene restriktivne mjere dodaje i Russia Today Balkans.

Ovaj prijedlog Evropske komisije će biti predmet rasprave na nivou ambasadore država članica EU u srijedu, 10. maja.

Nakon ove rasprave, u toku ovog mjeseca, očekuje se formalno odobrenje novog paketa sankcija, koje EU uvodi protiv Rusije kao odgovor na agresiju protiv Ukrajine.

Emitovanje Russia Today (RT) u EU na ostalim stranim jezicima, već je sankcionisano. Pod evropskim sankcijama su već RT na njemačkom i francuskom, a u aprilu 2023. godine je donesena ista odluka i za RT na arapskom jeziku.

Međutim, Russia Today Balkans je počela sa online emitovanjem na srpskom jeziku, u novembru 2022. godine, više od pola godine nakon početka rata u Ukrajini kada je EU uveliko uvodila sankcije, uključujući i centralni servis RT.

Kada je donesena odluka o otvaranju RT na srpskom jeziku, Evropska unija je zatražila od Srbije da se uskladi sa odlukama EU, među kojima je i ograničenje emitovanja ruskih državnih medija.

Srbija, međutim, do sada nije uvela ni jednu restriktivnu mjeru protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, iako je Brisel na to poziva jer je država kandidat za članstvo u EU od koje se očekuje da njenu spoljnu politiku uskladi sa politikama EU.