Globus

diplomatski izvori

EU dala zeleno svijetlo Barnieru za nove pregovore o Brexitu

11/10/2019

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti najveći svjetski trgovinski blok 31. oktobra

Dvadesetsedam zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji nakon što je Britanija napusti dalo je zeleno svijetlo u petak šefu svog pregovaračkog tima da održi novi krug intenzivnih i tajnih pregovora s Londonom, u pokušaju da osigura sporazum, saopćila su dva visoka diplomatska izvora.

Michel Barnier i njegov britanski kolega Stephen Barclay ranije su održali, kako su ga obje strane nazvale, “konstruktivni” sastanak u Bruxellesu dok se planirani datum britanskog odlaska 31. oktobra sve više primiče.

Njihov sastanak uslijedio je nakon izljeva optimizma kada je objavljeno da je na sastanku britanskog i irskog premijera pronađen “put” ka mogućem sporazumu.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti najveći svjetski trgovinski blok 31. oktobra, i uprkos bujici aktivnosti, ostalo je neizvjesno pod kojim odredbama će otići, kada, i čak da li će do sporazuma uopće i doći.

– To je tunel s tračkom svjetla na svom kraju – izjavio je jedan od diplomata, nagovještavajući da nema mnogo nade na evropskoj strani da bi se sporazum o razlazu mogao postići do kraja mjeseca.

Nikakvi detalji sastanka između Barniera i Barclaya nisu odmah objavljeni.,

– Budite strpljivi. Brexit je poput uspona na planinu. Potrebni su nam budnost, odlučnost i strpljivost – izjavio je Barnier novinarima dok je napuštao sastanak i išao da izvijesti o njemu 27 država članica EU.

Tokom dana je i kiparskoj prijestonici Nikoziji predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio da je dobio “obećavajuće signale” od irskog premijera Lea Varadkara da je sporazum još moguć.

Tusk je, međutim, izrazio notu opreza, rekavši: “Naravno da nema garancija za uspjeh, a vrijeme je praktično isteklo. Čak i najmanje prilike moraju se, međutim, iskoristiti”, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.