Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvao 11 čelnika

EU danas odlučuje o kandidatskom statusu Ukrajine, Zelenski održao “telefonski maraton”

zelenski

U svom noćnom obraćanju kazao je da je da je razgovarao s 11 europskih čelnika u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu

Europski čelnici će danas na sastanku u Bruxellesu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Europska komisija prošle sedmice.

Iako simboličan, ovaj potez pomoći će u podizanju morala ove države u kojoj je kroz zadnja četiri mjeseca ubijeno na hiljade ljudi, milioni su razmješteni, a mnogi gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer da je razgovarao s 11 čelnika EU o kandidaturi Ukrajine i da će uputiti još poziva u četvrtak, vjerujući da će svih 27 zemalja EU podržati status kandidata Ukrajine.

“Zaslužili smo”, poručio je okupljenima u Amsterdamu putem videolinka.

“To je ključan trenutak za nas jer neki ljudi u mom timu kažu da je ovo naše svjetlo na kraju tunela. Što se tiče naše vojske i društva, to je veliki motivator, veliki motivacijski faktor za jedinstvo i pobjedu ukrajinskog naroda”, dodao je.

U svom noćnom obraćanju kazao je da je da je razgovarao s 11 europskih čelnika u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu.

“Nastavljam ovaj maraton – moramo pružiti maksimalnu podršku našoj državi. Očekujemo ključnu europsku odluku, rekao je Zelenski u noći na četvrtak.

Zelenski je, podsjeća BBC, podnio zahtjev za ulazak u EU pet dana nakon početka ruskog napada. Na dan kada su se u Kijevu čule eksplozije, pozvao je na pristupanje prema novom posebnom postupku.