Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki zvaničnik

EU do sada zamrznula 13,8 milijardi eura vrijednih sredstava ruskih oligarha i ostalih

zastave eu anadolija

– Veoma veliki dio, više od 12 milijardi eura, dolazi, međutim, iz pet država članica tako da trebamo nastaviti da uvjeravamo ostale da učine isto – izjavio je novinarima po dolasku na sastanak nacionalnih ministara pravde u češkoj prijestolnici Pragu

Evropska unija do sada je zamrznula 13,8 milijardi eura vrijednih sredstava u posjedu ruskih oligarha, te ostalih pojedinaca i entiteta sankcioniranih zbog ruskog rata protiv Ukrajine, saopćio je danas najviši pravosudni zvaničnik EU.

Zvaničnik je kazao da je ogromna većina tih sredstava zaplijenjena u samo pet od 27 država članica, pozivajući i ostale da postupe isto. EU trenutno uvrštava 98 entititeta i skoro 1.160 pojedinaca na crnu listu zbog ruske uloge u Ukrajini.

– Trenutno smo zmrznuli sredstva koja dolaze od oligarha i drugih entiteta u vrijednosti 13,8 milijardi eura, što je prilično golema suma – izjavio je evropski komesar za pravdu Didier Reynders.

– Veoma veliki dio, više od 12 milijardi eura, dolazi, međutim, iz pet država članica tako da trebamo nastaviti da uvjeravamo ostale da učine isto – izjavio je novinarima po dolasku na sastanak nacionalnih ministara pravde u češkoj prijestolnici Pragu.

On nije imenovao pet zemalja.

Kazao je da očekuje konačni politički sporazum nakon ljeta o novom zakonskom sredstvu koje bi učinilo kršenje ili pokušaje zaobilaženja sankcija krivičnim djelom bilo gdje u EU, što trenutno nije slučaj.

Ta politika, koja ima za cilj suzbiti zaobilaženje restrikcija prebacivanjem sredstava članovima porodice koji nisu sankcionirani, mogla bi stupiti na snagu u jesen.

– Ukoliko je to slučaj, novac će ići u fond za ukrajinski narod, da se vrati novac ukrajinskom narodu nakon zaplijene sredstava – kazao je Reynders, prenosi Reuters.