Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Josep Borrell

EU donira Ukrajini još 500 miliona eura za kupovinu teškog naoružanja

EU proširio sankcije protiv Bjelorusije
(211115) -- BRUSSELS, Nov. 15, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. Foreign ministers of the European Union (EU) have agreed on new sanctions against Belarus over the migrant crisis, the bloc's top diplomat Josep Borrell said on Monday. (Xinhua/Zheng Huansong)

Oni planiraju tražiti još načina kako bi se izvršio pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, međunarodnu izolaciju Moskve i suprotstavljanje dezinformacijama koje širi Rusija, saopćio je Borrell

Evropska unija obećala je donirati Ukrajini još 500 miliona eura za kupovinu teškog naoružanja kako bi zaustavila rusku invaziju, saopćio je šef evropske diplomatije u petak u Njemačkoj na okupljanju šefova diplomatija Grupe sedam industrijskih sila.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, također je izjavo kako se nada da će privoljeti članice bloka da pristanu na naftni embargo protiv Rusije u skorije vrijeme, uprkos neslaganju s tim nekih zemalja članica.

– Pružit ćemo novu tranšu od 500 miliona eura za pomoć vojsci Ukrajine – izjavio je Borell novinarima uoči sastanka u Weissenhausu, na njemačkoj obali Baltičkog mora. Sredstva će biti usmjerena za nabavku teškog naoružanja i povećat će ukupnu novčanu pomoć EU za Ukrajinu na dvije milijarde eura, dodao je on.

Šefovi diplomatija iz Njemačke, Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Japana i Sjedinjenih Država također prisustvuju skupu. Oni planiraju tražiti još načina kako bi se izvršio pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, međunarodnu izolaciju Moskve i suprotstavljanje dezinformacijama koje širi Rusija, saopćio je Borrell.

Planirano je da šefovi diplomatija članica EU održe razgovore u Moskvi o eventualnom embargu na rusku naftu. Mađarska se protivi embargu zbog njene teške ovisnosti o ruskoj nafti, ali je Borrell izrazio optimizam, prenosi AP.