EU u fokusu

Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države

22/01/2018

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

Abedul Rahim al-Farra, palestinski ambasador u Belgiji, izjavio je da će se Abbas tokom dana sastati sa zamjenikom belgijskog premijera i ministrom za međunarodnu saradnju kako bi razgovarao o bilateralnoj saradnji između Belgije i Palestine.

U intervjuu za radio stanicu Glas Palestine, al-Farra je izjavio da će se Abbas sastati sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini u sjedištu EU i potom će održati sastanke s 28 ministara vanjskih poslova članica EU.

Dodao je da će Abbas održati značajan govor evropskim ministrima prije nego što održi panel raspravu s njima.

Abbasov sastanak s ministrima vanjskih poslova EU u prisustvu Moigherini je bitan, kazao je al-Farra. Dodao je da će ih Abbas izvijestiti o posljednjim dešavanjima na terenu i da će zatražiti od evropskih dužnosnika da priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Al-Farrar je također saopćio da će Abbas razgovarati o punopravnom partnerstvu između Palestine i EU prije sastanka s belgijskim premijerom Charlesom Michelom s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima dvije zemlje, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.