Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador EU Wigemark posjetio Visoko

babic_wigemark_visoko

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark danas je posjetio Općinu Visoko, gdje se sastao s načelnicom Amrom Babić i njenim saradnicima, a razgovarano je o izazovima i budućim planovima za općinu Visoko, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Sagovornici su konstatovali da lokalne zajednice mogu i trebaju preuzeti aktivnije učešće u rješavanju ključnih pitanja za ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta na lokalnom nivou, uključujući kroz društveno poduzetništvo, razvoj vještina i inovacije.

Wigemark je ocijenio Općinu Visoko kao dinamičnu sredinu i svijetao primjer općine koja ima ženu načelnicu. Takođe je prenio da će Evropska unija u BiH uskoro pokrenuti projekat koji je fokusiran na lokalnu zajednicu i saradnju lokalnih zajednica u procesu integracija u Evropsku uniju.

Tokom posjete, Wigemark je obišao neke od uspješnih privrednih subjekata sa sjedištem u Visokom, uključujući opću poljoprivredno-proizvodno-prometno-uslužnu zadrugu BIOS, industriju prehrambenih proizvoda Vispak i sjedište drvne industrije SECOM.

Wigemark i Babić su također posjetili i neke od glavnih kulturnih znamenitosti u Visokom, nacionalni spomenik “Stari Grad Visoki”, te arheološko područje Mili-krunidbenog.