Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angela Merkel zadovoljna napretkom Srbije

merkel-vucic2222

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas kako je uvjerena da će najnoviji sporazumi u dijalogu s Prištinom dati “važan impuls napretku Srbije u evropskim integracijama”, dok je srbijanski premijer Aleksandar Vučić izrazio nadu da će poglavlja biti otvorena tokom ove godine.

Merkelova i Vučić izjavili su to novinarima nakon susreta u Berlinu, a potom su nastavili razgovore.

Kancelarka Merkel je istaknula kako je najnovijim sporazumima napravljen suštinski napredak, čime je stvorena situacija koja značajno doprinosi miru na zapadnom Balkanu.

“To su hrabre odluke koje su donijete od strane Prištine, ali posebno od strane Beograda”, istakla je ona na konferenciji za novinare u povodu sastanka sa srbijanskim premijerom.

“Vjerujem da će ti rezultati dati važan impuls napretku Srbije u EU”, naglasila je ona, prenosi Tanjug.

Kancelarka je izrazila zadovoljstvo što poslije kratkog vremena ima ponovo priliku da razgovara s Vučićem, koji je, kako je dodala, doputovao u Berlin da bi u Bundestagu, tj. pred Odborom za EU, govorio o rezultatima reformi koje je preuzela njegova vlada.

Merkelova je podvukla kako je Srbija suočena s velikim izazovom – valom izbjeglica.
“Srbiju, iako nije članica EU, ali je činjenica da izbjeglice u tu zemlju dolaze iz jedne države članice, i potom ponovo ulaze na tlo EU, posebno pogađa ovaj problem”, rekla je Merkel.

Ona je dodala da, imajući u vidu probleme Srbije, mora prijateljski razgovarati sa srbijanskim premijerom o zajedničkom djelovanju.

Što se tiče lažnih azilanta iz regije Zapadnog Balkana, Merkelova je kazala kako postoji suglasnost sa Srbijom da je ona, kao zemlja kandidat, sigurna država i da njeni građani nemaju pravo na azil, ali i da će se činiti sve da mladima u Srbiji bude dana perspektiva.

Srbijanski premijer kazao je da će o europskim integracijama danas govoriti u Bundestagu i u Konrad Adenauer fondaciji te da očekuje što prije otvaranje poglavlja.

“Mi se nadamo da će poglavlja biti otvorena još u toku ove godine. Obavili smo teške zadatke, a obavljat ćemo ih i u budućnosti”, naglasio je on.

Kada je riječ o lažnim azilantima, Vučić je rekao da je Srbija saglasna s programom njemačke kancelarke koji je najavljen, a koji predviđa smanjenje financijske pomoći podnosiocima molbi za dobivanje azila.

S tim u vezi je najavio da će Srbija donijeti zakon da oni koji traže azil, a ne dobiju ga, jer su lažni azilanti, neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji.

To će, prema njegovim riječima, drastično smanjiti broj azilanta iz Srbije.

U vezi izbjegličke krize Vučić je ocijenio da je to najteže pitanje za cijelu Europu, koje nije lako ni za Srbiju.

On je ukazao da postoje ekonomske izbjeglice, a to su osobe iz Pakistana i Afganistana, i izbeglice koje bježe od rata u Siriji i Iraku, koji čine 70 posto izbjeglica u Srbiji. Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno i europski.

Iako nije prva zemlja na čije tlo su kročili u Europi Srbija je prva koja je registrirala i pružila medicinsku pomoć izbjeglicama, kao i medicinsku intervenciju onima kojima je bila potrebna.

Srbija je, kako je naglasio, zemlja koja čeka konačan odgovor EU.

“Za nas to nije problem Njemačke, ili bilo koje pojedinačne zemlje ili EU, već cijele Europe. Mi smo spremni da surađujemo sa svim zemljama EU i da svoj dio odgovornosti ponesemo po tom pitanju”, kazao je Vučić.