Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Anketa: Šest od 10 građana BiH za ulazak u EU

18/06/2018

U BiH je, u odnosu na prethodne dvije godine, smanjen procent građana koji bi dali glas za ulazak BiH u EU, a porastao je procenat onih koji ne znaju ili ne žele reći kako bi glasali, navodi se u Informaciji o istraživanju javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja”, koje je sprovela Direkcija za evropske integracije.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 56,52 odsto građana BiH na referendumu o članstvu glasalo za ulazak BiH u EU, odnosno šest od 10 građana, navode u Direkciji.

Razlog podrške integraciji u EU u najvećoj mjeri je unapređenje infrastrukture, a slijede sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i poštivanje zakona i propisa.

Strah od povećanja troškova života i poreza predstavlja najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU.

Prema mišljenju građana BiH, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju, borba protiv korupcije i reforma javne uprave najznačajnije su reforme koje treba preduzeti.

Upitani da odgovore šta bi bili razlozi zbog koji je EU zainteresovana za pristupanje BiH, ispitanici su naveli širenje evropskog tržišta i osiguravanje mira i stabilnosti kao najvažnije razloge.

Politizacija procesa integrisanja je prema stavovima 36,2 odsto ispitanika najveća prepreka integraciji BiH u EU.

U FBiH češće nego u Republici Srpskoj građani misle da je prepreka integraciji nespremnost na promjene, a u Republici Srpskoj da je to trenutno stanje u EU.

Među temama u vezi sa procesom integracije, ispitanike najviše interesuje uticaj članstva u EU na njihov svakodnevni život.

Kao i prethodnih godina, dominantan izvor informisanja građana o procesu integrisanja je televizija koju je označilo 63 odsto ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.