EU u fokusu

Anketa Sky Data: Polovica ispitanih Britanaca želi novi referendum o Brexitu

30/07/2018

Polovica anketiranih Britanaca bi željela novi referendum o dogovoru koji Vlada predlaže sa Evropskom unijom (EU), navodi se u anketi agencije za analizu Sky Data objavljenoj u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Anketa Sky Data pokazala je kako 50 posto ispitanih Britanaca želi ponovo da se oglasi po pitanju Brexita, dok 40 posto odbija drugi referendum.

Ispitanici su imali nekoliko ponuđenih odgovora između kojih je 48 posto izabralo da Velika Britanija ostane u EU, 27 posto bi napustilo EU bez ikakvog dogovora, 13 posto bi izabralo vladin dogovor s EU, osam posto ne bi ponovno glasalo, a tri posto je suzdržano.

Ista anketa pokazala je kako 78 posto ispitanih Britanaca misli kako Vlada radi loš posao u pregovorima za Brexit s EU. Samo 10 posto misli da Vlada radi dobar posao.

Istraživanje Sky Dataa rađeno je na 1.466 osoba u periodu od 20. do 23. jula.

Većina ispitanika, 52 posto, smatra da će Brexit biti loš za privredu.

Na referendumu, održanom 23. juna 2016. godine, Britanci su s 52 posto glasova odlučili da žele napustiti EU, dok je za ostanak u ovoj zajednici bilo 48 posto građana.

Velika Britanija izaći će iz EU u martu sljedeće godine, nakon što je više od četiri decenije bila članica.

U prelaznom periodu Velika Britanija će i dalje biti dio jedinstvenog tržišta i carinske unije. Očekuje se da će ove beneficije trajati do decembra 2020. godine.