Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atina spremna da preda nove prijedloge

EU CELAC Summit

Grčka Vlada je spremna da preda nove prijedloge radi prevazilaženja nesuglasica sa svojim kreditorima i sutra će obnoviti pregovore u Briselu, rekao je neimenovani zvaničnik Vlade u Atini.

Komentar je objavljen nakon što je Međunarodni monetarni fond /MMF/ povukao svoj stručni tim iz razgovora u Briselu zbog neuspjeha prevazilaženja pat-pozicije u razgovorima sa Atinom.

“Grčka Vlada izražava uvjerenje da smo bliže nego ikad dogovoru jer smo samo 0,25 odsto od dogovora za primarni ciljani višak”, istakao je zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan.

On je pozvao Evropu da pokaže “političku volju”, navodeći da je “nezamislivo” da bi Evropa mogla da se podijeli zbog tako “male nesuglasice”.

Pad vrijednosti grčkih akcija zabilježen je danas zbog zastoja u pregovorima o zajmu Grčkoj, a vrijednost dionica na Atinskoj berzi pala je za četiri odsto, samo jedna čas poslije otvaranja.

Pomoć Grčkoj od 240 milijardi evra ističe 30. juna, kada će zemlja izgubiti pristup zajmovima pomoći koji su joj potrebni za otplatu dugova i izbjegavanje bankrota.