Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrija je zbog priliva izbjeglica suspendirala Šengen

austrija

Austrija zbog priliva izbjeglica suspendira Šengen i počinje kontrolirati granice.

Prema saopćenju iz Evropske komisije (EK), Austrija će od sutra početi sa sproveđenjem kontrole granica s Mađarskom, Italijom, Slovačkom i Slovenijom.

Izbjeglice na željezničkim stanicama u Austriji

Stotine izbjeglica koje su stigle u austrijsku prijestolnicu Beč spavaju na željezničkoj stanici u tom gradu.

Izbjeglice koje su u Austriju stigle iz Mađarske počele su stizati u Beč iz kampova u Nickelsdorfu. Nakon što su zaustavili autobuski saobraćaj, izbjeglice na različite načine dolaze na željezničke stanice u Beču. Broj izbjeglica na željezničkim stanicama u Westbanhofu i Haufbanhofu povećan je na oko 2.000.

Umorni od teškog putovanja, iscrpljeni, gladni i žedni, izbjeglice odmaraju na željezničkim stanicama koje su im samo mjesto za predah na putu prema Njemačkoj.

Zvaničnici navode da je u posljednja dva dana iz Mađarske u Austriju prešlo oko 20.000 izbjeglica.

Vijest su potvrdili austrijski zvaničnici, istakavši da će privremeno suspendirati Šengen i početi granične kontrole.

U skladu sa Šengenskim sporazumom, u kriznim situacijama je dopuštena privremena kontrola granica između članica EU, te je tako ova odluka Austrije u skladu sa spomenutim sporazumom.

U saopštenju se naglašava da, dakle, Austrija privremeno uvodi kontrolu granica, a Njemačka je 13. septembra, zbog priliva izbjeglica, već počela ponovo kontrolirati granicu s Austrijom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da je potrebno iznaći način za što intenzivniju saradnju s Turskom kada je u pitanju izbjeglička kriza, koja u posljednje vrijeme sve više potresa Evropu.

Kazala je to Merkel tokom konferencije za medije sa premijerom Austrije Wernerom Faymannom. Ona je istakla da izbjeglička kriza nije samo njemačka ili austrijska, nego da je to problem svih evropskih zemalja i da ju je potrebno zajednički riješiti.

Pozvala je predsjednike i premijere 28 zemalja članica EU da organizuju samit o izbjegličkoj krizi. Merkel je naglasila da je potrebno raspravljati o tome kako podržati zemlje u koje izbjeglice dolaze.

“Moramo raspravljati i o tome kako možemo bolje sarađivati sa Turskom i izbjeglicama”, poručila je Merkel.

Podsjetila je da je prošle sedmice u posjeti Turskoj bio i predsjednik Evropskog vijeća (EV) Donald Tusk te da je sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Ahmetom Davutogluom razgovarao o izbjeglicama.

Predložila je da se pronađe tačka zajedničkog rješenja za izbjegličku politiku u Evropi.