Austrijski kancelar Orbanu: Lagali ste!

izbjeglice-prelaz3

Austrijski kancelar Verner Fajman oštro je kritikovao mađarskog premijera Viktora Orbana i optužio ga da je njemu i njemačkom kancelaru Angeli Merkel dao lažne podatke u vezi sa migrantima.

Fajman je istakao da ko ne želi da pomaže u rješavanju izbjegličke krize, mora računati na finansijske posljedice.

On je za bečki dnevnik “Esterajh” izjavio da je Orban njemu i Merkelovoj rekao da neće biti više od 4.000 izbjeglica. “Od početka mu nisam vjerovao”, istakao je Fajman, govoreći o razgovoru sa mađarskim premijerom od prije dva dana, kada je tražio pomoć.

Austrijski kancelar kritikovao je i ponašanje Mađarske prema izbjeglicama. “Slike govore više od hiljadu riječi. Neko, ko ozbiljno tvrdi da rješava problem izbjeglica bodljikavom žicom i onda napravi takav haos, politički se diskvalifikovao”, smatra Fajman.

Odgovarajući na pitanje o sankcijama EU prema članicama koje ne žele da učestvuju u rješavanju problema, Fajman je rekao da za sve države važi “ko ne pomaže da se riješi problem izbjeglica, mora računati na finansijske posljedice”.

On je zatražio i vanredni sastanak šefova država i vlada EU o problemu izbjeglica.

“Borim se da brzo dođemo do zajedničkih rješenja koja bi sadržala pravednu kvotu za raspodjelu izbjeglica. Zalažem se za brzu vanrednu sjednicu Savjeta EU. Najbolje bi bilo ako bi se održala nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova, to jest poslije 14. septembra”, rekao je Fajman.

Prema njegovim riječima, potrebno je brzo djelovanje, brzo obezbjeđivanje spoljnih granica EU, kao i hitan mandat EU za uspostavljanje mira u Siriji.

On je ocijenio da je bila ispravna odluka o otvaranju austrijskih granica za izbjeglice, koja je donesena u petak, nakon haosa u Mađarskoj.