Bassuener: Pobjeda Macrona bi bila dobra za EU i Balkan

Kurt Bassuener1

Stvari su potpuno jasne na francuskim izborima – ako pobijedi Marine Le Pen, ne vidim način na koji bi ovakva Evropska unija opstala, kaže u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju Kurt Bassuener, viši saradnik Centra za demokratizaciju i stručnjak za međunarodne odnose.

– Izlazak Velike Britanije, koja je uvijek bila relativno izdvojena iz Unije donio je velike potrese, ali Francuska je uvijek bila samo srce EU. Pobjeda Emmanuela Macrona bi, s druge strane, uz snažnu politiku centra iz Njemačke, mogla vratiti značaj savezništvu na osnovu kojeg je i nastala Evropska unija – kaže Bassuener.

Francusku ovog vikenda očekuje drugi krug predsjedničkih izbora u kojem se natječu desničarka Marine Le Pen i Emmanuel Marcon, kandidat centra. Prema anketama, Macron je vodstvu za 20 posto. Izbori su izuzetno značajni za cijelu Evropu, obzirom da kandidati imaju oprečne stavove u vezi sa sudbinom bloka. Le Pen se snažno zalaže za referendum o izlasku iz Unije i snažnije unutrašnje granice Francuske, dok Macron želi ojačati EU i provesti reforme.

– Le Pen pokušava predstaviti svoju stranku i sebe na nešto blaži način u odnosu na staru školu njenog oca koja je promovirala fašizam i negirala holokaust. Ona pokušava svoju politiku promovirati u zaštitničku, francusku politiku, ali teško može maskirati svoje anti-muslimanske, anti-izbjegličke i anti-imigracijske stavove. Francuzi biraju između kandidata koji zastupa zatvoreno i kandidata koji zastupa otvoreno društvo i tu je vrlo jasan izbor – ističe Bassuener.

Kada su u pitanju posljedice ishoda francuskih izbora na Balkan i Bosnu i Hercegovinu, Bassuener smatra da će se pitanja koja se reflektiraju na ulogu Francuske u Uniji sigurno prenijeti i na naš region.

– Le Pen i Nacionalni front dugo vremena podržavaju retrogradne i nacionalističke snage u regionu. Njena otvorena sklonost ka Rusiji i ruskoj politici na Balkanu se otvoreno sukobljava s ključnim ciljevima zapada u regionu. S njom na čelu Francuske bi bila završena priča o daljnjem proširenju Unije, jer bi bio upitan opstanak same EU – kaže on.

S druge strane, Macron se još uvijek nije javno izjašnjavao u vezi s balkanskim pitanjima. Ali, Bassuener zaključuje da njegovi stavovi prema širenju ruskog utjecaja govore da bi on mogao biti zagovornik jače uloge Francuske i EU u regiji i BiH.

– Francuska, s Macronom na čelu bi, u saradnji sa snažnijim Berlinom najesen mogla donijeti novi zamah evropskoj politici na Balkanu i u Bosni i Hercegovini. Iako je to u ovom trenutku teško do kraja tvrditi potpuno, Macronovi stavovi idu tome u prilog – kaže Bassuener za FENU.