Beckham, Craig i U2 pozvali na ostanak Velike Britanije u EU

brexit

Britanci danas na referendumu o članstvu u EU-u glasaju o ostanku svoje zemlje u tom jedinstvenom političkom projektu. U srijedu, dan uoči referenduma, dvije online ankete su davale laganu prednost pristalicama izlaska iz EU-a i pokazale da je još velik broj neodlučnih, dok mogućnost ‘brexita’ zabrinjava Bruxelles, ekonomske krugove i gotovo sve čelnike svjetskih zemalja.

Kako navodi Opinium, koji je ispitao 3.011 Britanaca, 45 posto je za izlazak, 44 posto za ostanak u EU-u, ali 9 posto je još neodlučno i 2 posto ne želi se izjasniti. TNS koji je ispitao 2320 ljudi, navodi da je 43 posto za izlazak, 41 posto za ostanak i 16 posto neodlučnih, navodi Hina.

Pred povijesnom odlukom je 46,5 miliona britanskih birača . U slučaju izlaska, EU koji zabrinuto prati porast euroskepticizma, izgubit će jednu od namoćnijih članica, peto po veličini svjetsko gospodarstvo i stalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti.

Očekuje se da će odaziv biti između 60 i 80 posto, što znači da će između 27 i 36 miliona ljudi izaći na birališta.Referendumsko pitanje glasi: “Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Evropske unije ili napustiti Evropsku uniju?”.

Brojanje glasova počinje odmah nakon zatvaranja birališta. Prvi rezultati mogući su oko ponoći. Prve indikacije o tome hoće li Britanija ostati ili napustiti EU moguće su oko 3.30 sati ujutro u petak. Rezultate će prikupljati 12 regionalnih izbornih komisija i slati ih u centralu u Manchester. Objava službenih rezultata bit će u tamošnjoj gradskoj vijećnici, vjerojatno u petak ujutro.

Oko 41.00 birališta diljem zemlje otvoreno je od 7 do 22 sata po mjesnom vremenu a pravo glasa na “Referendumu o budućnosti Ujedinjenoj Kraljevstva u Evropskoj uniji” ima oko 45 miliona ljudi.

Glavne međunarodne ustanove već sedmicama upozoravaju na ozbiljne ekonomske posljedice, a Engleska banka je čak spomenula mogućnost recesije u zemlji. Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde izjavila je u srijedu da bi odluka o izlasku uticala na američku ekonomiju.

U srijedu je gotovo 1.300 čelnika kompanija – među kojima je polovina uvrštena na londonsku berzu – pozvalo na ostanak u zajednici 28 zemalja.

Sličan poziv su uputile i poznate osobe iz svijeta sporta, filma i muzike, poput Davida Beckhama, Daniela Craiga i grupe U2, koji su poželjeli da pobijedi tabor “Remain”, pristalice ostanka u EU-u.

Kraljica Elizabeta II., koju dužnost obvezuje na suzdržanost, nije htjela ništa komentarisati usprkos navaljivanju euroskeptične štampe na čelu s Daily Telegraphom i tabloidima Sun i Daily Mail. Škotska nacionalna stranka (SNP) na vlasti u Edinbourghu izjasnila se da bi izlazak “nužno” doveo do drugog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Sjeverna Irska strahuje pak od ponovnog pojavljivanja fantoma iz prošlosti bude li morala odrediti granicu s južnim susjedom.

Pristalice Brexita su postavili imigraciju u središte svoje kampanje. Pozivaju da se “preuzme nadzor” nad granicom ne bi li zaustavili priljev migranata iz EU-a i upozoravaju na eventualni ulazak Turske u EU. Kampanja je pokazala i generacijski rascjep, budući da se mladi Britanci uglavnom izjašnjavaju za EU, a stariji su skloni izlasku. London, veliki gradovi, Škotska i Sjeverna Irska su za ostanak, a unutrašnjost Engleske za Brexit.

David Cameron je 2013. obećao da će organizovati ovaj referendum kako bi uklonio stalne podjele u svojoj Konzervativnoj stranci u vezi s Evropom. Velika Britanija, članica EU-a od 1973. koja nije u Schengenu i nije uvela euro, ima poseban status unutar bloka.

Mogla bi biti prva zemlja koja će napustiti EU. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a doveo bi obje strane u do sada neviđenu situaciju i primorao ih da nakon braka koji je trajao više od 40 godina izgrade nove odnose pune neizvjesnosti. To bi donijelo komplicirano razdruživanje i višegodišnju neizvjesnost.