Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijski premijer: Moramo uspostaviti evropsku CIA-u

Charles Michel

Belgija želi uspostavu “evropske obavještajne agencije”, prije svega u svrhu jačanja protuterorističke suradnje, izjavio je u ponedjeljak belgijski premijer Charles Michel.

“Danas imamo poteškoća, jer se informacije na evropskom planu razmjenjuju bilateralno… danas nema usklađene razmjene podataka na razini Evrope”, rekao je Michel za francusku radio stanicu RTL.

“Da obavještajne službe funkcioniraju besprijekorno u razmjeni informacija, u svijetu se više nikad ne bi dogodio nijedan atentat, ali nema ujednačenosti u razmjeni informacija”, dodao je.

“Moramo čim prije uspostaviti evropsku obavještajnu agenciju, evropsku CIA-u” koja će prikupljati podatke o pojedincima “kod kojih se sumnja u radikalne namjere” i “razotkriti one koji imaju neprijateljske namjere”, ustvrdio je Michel.

Istraga o krvavim džihadističkim napadima na Pariz 13. novembra, u kojima je živote izgubilo 130 osoba, na vidjelo je izvukla nedostatke između obavještajnih službi.

Evropski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos još je u petak predložio stvaranje evropske obavještajne agencije.

No da bi se ta zamisao doista provela u djelo bilo bi nužno promijeniti neke sporazume unutar Evropske unije, a nekoliko zemalja članica, poput Njemačke, ne skriva svoje neslaganje s tim.