Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berlusconi favorit na predstojećim izborima u Italiji

Silvio_Berlusconi_wikipedia

Italijanski političar i magnat Silvio Berlusconi zabavljao je sinoć više od hiljadu pristalica na skupu održanom u pozorištu u Milanu u sklopu preizborne kampanje, javlja AFP. Berlusconi (81), iako politički veteran, je na čelu koalicije desnog centra za koju se očekuje da će osvojiti najviše glasova na izborima, ali nedovoljno da sami formiraju vlast.

– Imate mandat da budete misionari slobode i demokratije – rekao je Berlusconi, uoči izbora koji se održavaju 4. marta ove godine.

Čovjek koji je već četiri puta bio premijer Italije neočekivano se vratio u vrh italijanske politike, a nakon što su vlade nakon njega pokazale nestabilnost. Italija i dalje ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u eurozoni.

– Moramo odlučiti hoćemo li mi čuvati drugima djecu dok rade, ili ćemo napravit nešto novo što bi bilo bolje – rekao je Berlusconi izazivajući ovacije prisutnih. Brojni skandali, istrage i zabrane rada nisu očito naštetili Berlusconijevoj sposobnosti da privuče veliki broj glasova, navodi AFP. On još uvijek nije javno objavio da li će biti premijer ukoliko njegova koalicija pobjedi na izborima.