EU u fokusu

Bevanda: O mehanizmu koordinacije tek kada se izjasne entitetske vlade

12/02/2016

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će usvojeni mehanizam koordinacije komentarisati tek nakon što se o svemu zvanično izjasne entitetske vlade, koje još nisu dostavile izjašnjenje Savjetu ministara.

“Dobar dio mandata na čelu Savjeta ministara BiH proveo sam radeći na mehanizmu koordinacije i mislim da je taj posao mogao biti urađen i ranije da smo malo manje robovali sujetama i teorijama zavjere, a da smo se više držali činjeničnog stanja, ustavnog okvira, pa i date riječi”, naglasio je Bevanda.

Bevanda smatra da nije preuranjeno podnošenje aplikacije za status kandidata BiH za članstvo u Evropsku uniju.

On je za “Glas Srpske” rekao da treba početi obavljati posao koji se mora uraditi na prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, umjesto da se polemiše o već utvrđenim standardima.

“Aplikacija će sasvim sigurno biti predata u ponedjeljak /15. februara/. To nije samo dobra vijest, nego i pokazatelj našeg jasnog opredjeljenja da zakoračimo ka EU i prihvatimo evropske standarde u svim segmentima života”, dodao je Bevanda.

Govoreći o mogućim posljedicama tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, Bevanda je rekao da je na BiH da pregovorima dođe do najboljeg rješenja za svoju privredu kroz kompenzacione mjere kao što je proširenje pretpristupnih fondova za BiH i druge dostupne mehanizme.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.