Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez mehanizma koordinacije, aplikacija nije korak naprijed

Adnan Huskić

Najznačajniji momenat koji je, s aspekta evropskih integracija, obilježio 2015. godinu u Bosni i Hercegovini, jeste aktivacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojim je BiH ušla u čvrst ugovorni odnos s Evropskom unijom (EU) i njenim državama članicama – ocijenio je u razgovoru za Fenu politički analitičar Adnan Huskić.

Kako je rekao, aktivacijom SSP-a te prilagodbom pristupnog okvira, nakon nekoliko godina stagnacije, regresije i frustracije građana BiH, kao i partnera iz Brisela, Vijeće EU je uspostavilo novi odnos prema BiH.

– Dugotrajna i potpuno neuspješna debata o ustavnim reformama, koja je velikim dijelom bila isforsirana i tadašnjom interpretacijom teksta SSP-a i potrebom otklanjanja diskriminatornih ustavnih odredbi, nadomještena je mjerama koje idu u pravcu rješavanja nagomilanih socijalnih i ekonomskih problema – istaknuo je Huskić.

Mišljenja je da britansko-njemačka inicijativa, odnosno novi EU pristup prema BiH, posredno ide ka smanjenju političke kontrole nad svim procesima u državi, te makar djelimičnom oslobađanju društva iz ralja političkih stranaka, tačnije konglomerata interesnih grupa koje su zarobile i podjarmile BiH.

U pogledu očekivanja u 2016. godini, istaknuo je nedavno najavljeno podnošenje vjerodostojne aplikacije BiH za članstvo u EU, u januaru.

– Međutim, ukoliko to ne bude propraćeno rješavanjem jednog od velikih problema, a to je pitanje mehanizma koordinacije, ne bi značilo nikakav korak naprijed za BiH – smatra Huskić.

Dodao je da bi neriješeno pitanje uspostave funkcionalnog mehanizma koordinacije lako moglo postati uvertira u “puzajući” ustavni preustroj BiH te ponovno vraćanje na teren ustavnih reformi, gdje se teško dolazi do konsenzusa.

Također, naglasio je, vrlo lako se može desiti da političkim elitama, u izostanku drugih metoda, debata o mehanizmu koordinacije posluži za ponovnu proizvodnju krize i skretanje pažnje s nužnih mjera stabilizacije i loše ekonomsko-socijalne slike.

U kratkom razgovoru za Fenu, Huskić je zaključio da će bosanskohercegovački političari i bez mehanizma koordinacije naći načina da u 2016. otvore seriju drugih kriznih tema kojima će pokušati zamaskirati sveprisutnu korupciju, kriminal i soptvenu nesposobnost za vođenje države.