Zapadni Balkan

Bez rominga u regionu od 2021. godine

roming

U interesu ekonomija, građana i političara je da se što prije finalizira regionalni sporazum o romingu kojim će se do jula 2019. dodatno smanjiti troškovi rominga

Druga runda pregovora o novom regionalnom sporazumu o romingu za Zapadni Balkan, koju je organizovalo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), održava se u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se učesnicima sastanka, generalna sekretarka Vijeća Majlinda Bregu naglasila je da je u interesu ekonomija, građana i političara da se što prije finalizira regionalni sporazum o romingu kojim će se do jula 2019. dodatno smanjiti troškovi rominga i utrti put ka ‘romingu kao kod kuće’ tj. trošku rominga 0, u 2021. godini.

“Ako želimo da ljudi prepoznaju stvarni uticaj naših napora na promociji regionalne saradnje, onda ovaj sporazum trebamo potpisati u aprilu. To je logika evropskog jedinstvenog tržišta bez granica uspostavljenog prije više od pedeset godina, a to bi trebao biti i konkretan rezultat rada Vijeća za regionalnu saradnju. ‘Roming kao kod kuće’ znači uticaj na međuljudske veze među građanima šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teže beneficijama koje imaju obični građani EU.

Evropskoj uniji je trebalo 10 godina da uvede koncept rominga kao kod kuće, pa zato treba pohvaliti ekonomije Zapadnog Balkana zbog ambicije i hrabrosti da se ovaj proces završi za skoro 2,5 godine. Novi regionalni sporazum o romingu ne samo da ima veoma važnu simboličku vrijednost za region, jer prati usklađivanje sa EU, već njegova vrijednost leži i u činjenici da će značiti direktan i trenutan uticaj, donijeti korist i uštedu za sve građane Zapadnog Balkana.

Potpisivanjem sporazuma ove godine, građani će prilikom putovanja biti povezani bez straha od povećanja troškova putovanja. Izračunato je da je trošak rominga nekada veći od troškova samog putovanja.“

S novim regionalnim sporazumom o romingu od jula 2021. godine neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u ekonomijama Zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da ove usluge koriste kod kuće.