Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament

Bezvizni režim za Britance nakon Brexita?

Brexit-Image

Prijedlog će morati dobiti pristanak Evropske komisije i Evropskog vijeća – koje zastupa sve države članice unije

Očekuje se da komisija Evropskog parlamenta predloži tokom dana da se Britancima omogući bezvizni režim u EU nakon Brexita, bez obzira da li će se razlaz bloka s Britanijom odvijati bezbolno ili će postati štetni i nagli odlazak.

Odluku komisije mora podržati parlament u punom sazivu narednog mjeseca, a ostale institucije EU najvjerovatnije će podržati zahtjev za ublažavanjem viznog režima s Britanijom nakon Brexita, pod uslovom da London poduzme recipročne mjere.

Parlamentarni prijedlog obuhvata oba senarija – prvi, na osnovu koga bi premijerka Theresa May razbila blokade u svojoj zemlji i uspjela u nakani da sporazum koji je dogovorila s EU bude ratificiran u britanskom parlamentu, i drugi, da se postigne Brexit bez sporazuma.

Prijedlog će također morati dobiti pristanak Evropske komisije i Evropskog vijeća – koje zastupa sve države članice unije.

Izuzeće od viza u EU pokriva kratka putovanja do tri mjeseca, i trenutno šezdesetak zemalja u svijetu uživa benefite od tog sistema, od Argentine do Japana i Ukrajine.

Sistem je uglavnom namijenjen za poslovne ljude i ne pokriva pravo na rad u EU.

Paralelni razgovori među državama članicama EU o dopuštanju Britancima da putuju blokom bez viza odgođeni su u prošloj sedmici, saopćili su diplomatski izvori, nakon što je Španija izrazila primjedbe oko Gibraltara, britanske teritorije na koju Madrid također polaže pretenzije.

Spor između Madrida i Londona već je zaprijetio uništenjem procesa pregovora o Brexitu, ali je sporazum u posljednji čas sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom u novembru optvorio put za odobbrenje sporazuma o razlazu s Britanijom među svih 27 preostalih članica EU.

Britanija se sada, ipak, bori da ratificira sporazum, dok bi se tokom dana trebao održati niz glasanja u Donjem domu parlamenta o alternativama ugroženom planu premijerke May, prenosi Reuters.