Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH i regija važni za Mađarsku

brkic prem madjarske11

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je jučer s državnim tajnikom za EU pitanja u Uredu premijera Mađarske Szabolcsom Takacsom, koji boravi u posjetu BiH, o europskim i euroatlantskim integracijama BiH i unapređenju sveukupne suradnje dviju zemalja.

Nakon što su pozdravljeni politički odnosi i bilateralna suradnja BiH i Mađarske, Brkić je informirao Szabolcsa o situaciji u BiH i najnovijim dešavanjima u pogledu procesa pristupanja BiH Europskoj uniji (EU), pri čemu je izrazio očekivanje da će BiH do kraja ove godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU, i istakao nastavak daljnje snažne potpore Mađarske.

Kada je riječ o NATO integracijama, Brkić je naglasio da u BiH postoji politički konsenzus za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) te da bi njegovo aktiviranje predstavljalo veliki pozitivan korak za BiH.

Istakao je da će BiH kroz oba ova procesa osigurati ekonomski razvitak, stabilnost i sigurnost. Zahvalio je na ekspertnoj pomoći koju je Mađarska ponudila BiH u pogledu eurointegracija.

Ukazao je na činjenicu da, iako EU i NATO imaju svoje slabosti, za BiH ne postoji alternativa te da bi nepotrebno odugovlačenje i nedostatna potpora zemalja članica mogla ugroziti ove procese.

Szabolcs je potvrdio da su BiH i regija važni za Mađarsku te naglasio da će njegova zemlja nastaviti aktivno podržavati BiH na putu ka članstvu u EU, kao i daljnje unapređenje suradnje sa NATO-om.

Istaknuo je da Mađarska, u tom smislu, želi biti i promotor napretka cijele regije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.