Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Bitno da javnost u EU ima pravu sliku situacije u BiH”

zvizdic-sa-novinarima

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu grupu novinara iz zemalja članica EU koji se nalaze na studijskom putovanju u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je upoznao goste s trenutnom političkom situacijom u BiH i ostvarenom napretku u procesu evropskih integracija. Rekao je da je Vijeće ministara BiH postavilo pred sebe jasne prioritete EU integracije, poboljšanje ekonomske situacije, jačanje vladavine prava i regionalnu saradnju.

Dodao je da je BiH u zadnjih 18 mjeseci ispunila sve uslove EU, predala zahtjev za članstvo i trenutno očekuje upitnik od strane Evropske komisije.

Naglasio je da je cilj Vijeća ministara BiH do kraja mandata dobiti kandidatski status i datum početka pregovora. Istakao je da je, pored EU, drugo suštinsko pitanje od važnosti za BiH aktivacija MAP-a za članstvo u NATO savezu. Rekao je da je to pitanje dugoročne stabilnosti i mira u BiH i regiji.

Zvizdić je odgovarao i na pitanja novinara koji su se uglavnom interesovali za evropske integracije i saradnju zemalja regije u tom procesu.

“Siguran sam da ćemo uspjeti na našem evropskom putu i da će pobijediti evropska budućnost BiH. Isto tako, naša zemlja treba evropski stimulans i veoma je bitno da javnost u vašim zemljama ima pravu sliku situacije u Bosni i Hercegovini”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.