Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša visoka predstavnica EU Catherine Ashton u posjeti Kosovu

Catherine Ashton

Bivša visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije Catherine Ashton stigla je u dvodnevnu posjetu Kosovu na poziv predsjednika Kosova, Hashima Thacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Ashton se jutros u Prištini najprije sastala sa premijerom Kosova, Isom Mustafom, koji joj je prenio zahvalnost Vlade i građana na njenom doprinosu Kosovu u periodu dok je bila visoka predstavnica EU. Kosovski premijer je visoko ocijenio posvećenost Ashton tokom vođenja procesa dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu. Mustafa je istovremeno informisao Ashton o najnovijim dešavanjima na Kosovu.

“Republika Kosovo je odlučna da ima dobre susjedske odnose sa svim zemljama regiona. Uprkos odugovlačenju i provokacijama sa srpske strane, Kosovo je i tokom dijaloga u Briselu pokazalo da je regionalni i širi model posvećenosti dijalogu, miru i stabilnosti”, kazao je Mustafa, prenijeto je iz njegovog kabineta.

Mustafa se zahvalio i na velikoj podršci Velikoj Britaniji iz koje dolazi Ashton, naglašavajući da je potpuno uvjeren da će London i dalje podržavati državu Kosovo, koja je već potvrđena od strane šefa diplomatije Borisa Johnsona.

Bivša visoka predstavnica EU je pozitivno ocijenila napredak Kosova i posvećenost Kosova euro-atlantskom putu. Baronica Ashton je naglasila važnost nastavka dijaloga, kao najbolji način normalizacije odnosa između zemalja u regionu i šire.

Ashton se susrela i sa ministrom inostranih poslova Kosova, Enverom Hoxhajem koji joj se zahvalio na doprinosu evropskom procesu Kosova. Hoxhaj je govorio o aktuelnim zaoštrenim odnosima Kosova i Srbije, ocjenivši da je Srbija intezivirala provokacije i agresivan pristup Kosovu. On je poručio da će Kosovo čuvati svoj suverenitet, saopšteno je iz MIP-a Kosova.

Predsjednik Kosova, Hashim Thaci će danas poslijepodne Catherine Ashton odlikovati Predsjedničkom medaljom za zasluge, zbog njenog doprinosa dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i približavanju Balkana i Evropske unije. Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, vodila je proces dijaloga u Briselu dugo vremena, a njen najveći uspjeh je postizanje sporazuma između Kosova i Srbije aprila 2013. godine.